Crna Gora je 1918. oslobođena, a ne porobljena!

0
426
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas da je Crna Gora 1918. godine oslobođena, a ne porobljena.

Vladika Amfilohije je istakao da je u Prvom svjetskom ratu oslobođena, ne samo Crna Gora i Srbija, nego i Boka Kotorska koja je do tada bila pod austrougarskom vlašću.

“Boka se tada deklarisala za jedinstvo sa Srbijom i Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca, nezavisno od Crne Gore, jer nije ni pripadala Crnoj Gori u to vrijeme”, rekao je mitropolit nakon liturgije u manastiru Savina kod Herceg Novog.

On kaže da Boku i primorje nije oslobađala samo srpska vojska, već i oko 20.000 dobrovoljaca iz Amerike, koji su došli da pomognu u ratu protiv Austro-ugarske i Njemačke.

“Iako je tada izvojevana pobjeda nad zlom, zlo je i danas prisutno u ljudima i zemaljskim narodima. Uvijek se iznova povampiruje to zlo, opako i otrovno, kao što se povampirilo i bombardovanjem Srbije i Crne Gore, a naročito Kosova i Metohije, a danas se nastavlja uništavanjem naroda u Ukrajini, potkopavanjem temelja pravoslavne Rusije i zločinima u Siriji”, rekao je vladika Amfilohije.

On je istakao da se Prvi svjetski rat naziva i Veliki rat, jer je “veliki po zločinima, ljudskim nesrećama i bratoubilaštvu.

Mitropolit Amfilohije služio je danas i parastos kod spomenika poginulim Bokeljima u Velikom ratu, poručivši da je dobro što se danas svi sjećaju “pobjede dobra nad zlom i ljubavi nad mržnjom, ali da je zapanjujuće i neshvatljivo da neki danas tu pobjedu smatraju kao okupaciju”.

“Po njima je Budva, navodno, porobljena 1918. godine, Budva koja je bila u ropstvu mletačkom, pa onda austrougarskom. Oslobodila ju je saveznička vojska u kojoj je bilo i onih iz Crne Gore i dobrovoljaca iz Boke, kao što se i ovdje pominju oni koji su postradali, ne samo iz Paštrovića, Grblja, nego i iz Knina, Nevesinja, Dubrovnika, Budve”, rekao je vladika Amfilohije.

Bogosluženju su prisustvovali gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić, ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac i generalni konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović.

U svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske danas su se u 12.30 časova oglasila zvona čime je obilježeno 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

PODIJELI