Crna Gora predlaže nove epidemiološke mjere

0
320

PODGORICA – Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori predstaviće danas epidemiološku situaciju i nove mjere u cilju suzbijanja širenja virusa korona, a jedna od njih je da školska godina počne 31. umjesto 24. januara o čemu će konačnu odluku donijeti Ministarstvo prosvjete.

Mjere uoči praznika, prema riječima ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović, dale su rezultate, a zdravstveni sistem može u potpunosti da odgovori rezultatima.

U narednih sedam dana granice Crne Gore moguće je prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne potvrde.

“Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem vakcina i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci”, rekla je ministarka.

Takođe, pri prelasku granice putnici će morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan brzi antigenski test ne stariji od 18 sati ili dokaz da je osoba preboljela kovid, odnosno da je prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog testa.

Omogućava se, kako je rekla, rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10 m2.

Dozvoljene su posete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde.

Borovinić Bojović je rekla da je razmotreno da raspust bude produžen sedam dana, tako da će školska godina, umjesto 24. početi 31. januara.

O ovoj mjeri konačnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

PODIJELI