Crna Gora: U podjeli imovine žene nisu ravnopravne sa muškarcima

0
276

U podjeli imovine u Crnoj Gori žene nisu ravnopravne sa muškarcima, jer tradicija i dalje igra glavnu ulogu u podeli imovine, pokazalo je novo istraživanje o imovinskim pravima Sigurne Ženske Kuće.

Kako prenosi TV Nova M, čak 70 odsto ispitanih veruje da društvo osuđuje žene koje se ne odreknu imovine u korist brata, dok polovina vjeruje da žene ne ostvaruju pravo na imovinu.

Da se žene u Crnoj Gori i dalje odriču naslijedstava u korist muških članova porodice pokazalo je istraživanje Sigurne Ženske Kuće.

Iako većina građana, 82 odsto, smatra da porodična imovina treba da pripadne muškarcima i ženama podjednako, samo njih 25 odsto smatra da se to dešava u realnosti.

Struka pak kaže da je društveni pritisak i dalje jak, s tim što mlađe osobe znaju da mu ne podlegnu, i ukazuju na naslijeđene loše običaje.

“Imate dvije sestre, jedna se odrekla, druga nije jer hoće svoj dio. Ni sestra koja se odrekla ne govori sa njom. Prva je majka koja kaže da ih je obrukala. To se ne smije tako, jer se majka i sama odrekla imovine. Tako se to prenosi i tako je taj patrijarhat zgrabio ženu i ne da joj da diše”, rekla je Ljiljana Raičević, direktorica Sigurne Ženske Kuće.

“Mi preporučujemo ženama da je zakon na njihovoj strani, ravnopravne su, ali porodična tradicija od ko zna kada vuče se i danas i jako šteti ženama da se osamostale”, kazala je Raičević.

Aleksandra Kovačević, advokatica, navodi da zakon ne sadrži formalno norme koje su diskriminatorne, već muškarcima i ženama daje pravo da odluči da li želi da se prihvati naslijeđa ili ne.

“Naš pravni sistem dozvoljava da se odreknete naslijeđa i da sa tim isključite svoje naslijednike”, rekla je ona.

PODIJELI