Čuvar Zejtinlika, deda Đorđe napokon dobija srpski pasoš

0
181
BEOGRAD – Đorđu Mihailoviću, čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, ovih dana će konačno biti dodijeljeno državljanstvo Srbije za višedecenijsku posvećenost u čuvanju 8.000 grobova srpskih ratnika i s posebnom ljubavlju njegovanju uspomena na njih, pišu “Večernje novosti”, pozivajući se na Vladu Srbije.

Đorđe Mihailović, koji je početkom maja navršio 92 godine, više od šest decenija sam čuva i njeguje humke srpskih vojnika koji su tokom proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu položili život na vratima otadžbine Srbije.

Na srpskom vojničkom groblju deda Đorđe i danas stražari, a svakog jutra podiže srpsku zastavu nad usnulim vojničkim pukovima.

– Služim ih kao da su živi. Čast je služiti na ovakvom mestu gde su ispod svake stope njihove kosti. I sudbine koje prenose njihovi potomci, kad iz Srbije dođu. A nema odakle ne dolaze. Donesu kakav beleg iz rodne kuće, zavičajnu rakiju, kutiju duvana. Ostanu ovde čitav dan, slušaju stihove koje im kazujem. Zaplaču, a ja im poručim: „Nije suza, deco, za ovakve junake. Vaše je da ih pamtite i ponosite se njima” – rekao je Đorđe u jednom razgovoru.

On je dodao da je poštovanje i divljenje prema junacima naslijedio od djede Save, pa oca Đure koji su prije njega čuvali zastavu srpske slave “na ovom nepreglednom polju tuge i ponosa”.

– Oni su me zavetovali da tu zastavu čvrsto držim, jer dok zastavu držiš, drži i ona tebe. To je tako u našem narodu. Mi, Mihailovići, jesmo rodom sa Grblja kod Boke Kotorske, ali smo se uvek zvali i smatrali Srbima. Ništa drugo, samo Srbi – rekao je Đorđe.

Đorđe svaki dan oko pet časova ujutru spušta se na Zejtinlik, pomoću štapa, otvara kapiju, podiže zastavu, otvara mauzolej.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here