Da se nikad ne zaborave srpski heroji: Obilježava se 102. godišnjica iskrcavanja vojnika na Krf i Vido (FOTO)

0
381

Na grčkim ostrvima Krf i Vido danas će biti organizovani komemorativni skupovi u znak sjećanja na oko 250.000 stradalih civila i pripadnika srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, a obilježavanje godišnjice iskrcavanja će u ime Vlade Srbije predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Ðorđević.

Ministar će položiti vijence i odati počast kod spomen-kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido, kod mornaričkog krsta i u “plavu grobnicu”, saopštio je Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Komemorativnim skupovima će prisustvovati visoka delegacija Ministarstva Odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Grčke, predstavnici Grada Krfa, predstavnici više srpskih udruženja opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije kao i studenti Vojne i Kriminalističko – policijske akademije iz Beograda.

Obeilježavanje 102. godišnjice iskrcavanja srpske vojske počelo je u srijedu polaganjem vijenaca i odavanja počasti kod spomen-ploče u Guviji, mjestu iskrcavanja srpske vojske na Krfu, na spomenik Drinskoj diviziji, kao i kod spomenika Janisu Janulisu.

Posijle neuspjelog pokušaja da se srpska vojska povlači dolinom Vardara, a zbog prodora bugarske armije i presijecanja komunikacija, te izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna u susret srpskoj vojsci, Vrhovna Komanda je 24. novembra 1915. godine odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje.

Poslije više od mjesec dana teških marševa po najtežem vremenu i bespuću, srpska vojska se prikupila kod Skadra, Drača i Valone, odakle se povukla na Krf na kojem se do aprila prikupilo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13.000 vojnika, a na Korzici i u Francuskoj njih oko 5.000.

Načelnik Vrhovne Komande general Petar Bojović na Krf je stigao među posljednjim ešalonima 5. (18) aprila 1916. godine.

Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije. U pitanju je razdoblje velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika oružanih snaga koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima kroz Kosovo i Metohiju i Albaniju, spas potražili na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido.

(Telegraf.rs/Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here