Dačić: Antisrpska atmosfera postaje konstanta hrvatske politike

0
526

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je napad na vaterpoliste “Crvene zvezde” u Splitu posljedica antisrpske atmosfere u Hrvatskoj koja postaje konstanta hrvatske politike.

“Mislim da se ovako nešto nikada nije desilo u Srbiji i to je ta velika razlika. Zato je odgovornost na ljudima koji vode državu i političke stranke, koji stvaraju javno mnjenje, da osuđuju nasilje, a ne da stvaraju atmosferu linča”, rekao je Dačić za Televiziju “Pink”.

Dačić je, govoreći o Kosmetu, ocijenio da je sada pogodan momenat da se na međunarodnom planu naprave pomaci u rješavanju tog pitanja, posebno dok je na vlasti u SAD administracija koja je otvorena za kompromis Beograda i Prištine, te naglasio da je pitanje koliko bi povratak /DŽozefa/ Bajdena i nekog iz tog kruga bio dobar za Beograd.

“Lideri Albanaca čekaju da se takve promene dogode, jer bi to išlo u korist Prištini. Za nas je i to opcija, ali mislim da nikada neće uspeti da postanu član Interpola, Uneska, a da ne govorim o članstvu u UN”, rekao je Dačić.

On je naveo da očekuje da će uskoro broj zemalja članica UN koje su priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova biti manji od polovine ukupnog broja zemalja.

“To stvara sasvim novu sliku, tako da Priština neće moći da povuče nijedan politički potez bez dogovora sa Beogradom”, rekao je Dačić i naveo da je od aprila 2014. godine, kada je on došao na funkciju ministra spoljnih poslova Srbije, samo devet država priznalo samoproglašeno Kosovo, dok je 13 povuklo priznanje.

Dačić je u osvrtu na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj je razmatran izvještaj generalnog sekretara UN o Kosmetu, rekao da je to bila veoma pozitivna sjednica za interese Srbije i da je vrijedilo uložiti napor da ona bude održana.

“Srbija je ispregovarala da Kosovo i Metohija ostane na agendi Saveta bezbednosti UN, što je šokiralo predstavnike /samoproglašenog/ Kosova”, rekao je Dačić.

(Srna)

PODIJELI