Dačić: Mogerini ljuta jer Priština odbija predloge EU

0
314

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini nije ni održala konferenciju za novinare u Briselu sa Ramušom Haradinajem, jer je ljuta zbog toga što Priština ne želi da prihvati nikakav prijedlog EU, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Priština se ponaša kao jedno razmaženo dete koje, kada ne dobije igračku i ono što želi, jednostavno histeriše. Tako su ih navikli, ali zato sada treba da ih malo vaspitaju”, rekao je Dačić za TV Prva povodom jučerašnjeg otkazivanja konferencije za novinare Mogerini i Haradinaja.

Upitan o pozivu Mogerinijeve liderima Zapadnog Balkana na neformalni sastanak u Briselu, Dačić kaže da je to redovan radni ručak koji Mogerini zakazuje sa liderima regiona Zapadnog Balkana krajem svake godine, te da nisu velika očekivanja od tog događaja.

“Mogerini je možda očekivala da će Priština prihvatiti neke njhove predloge koje se odnose na ukidanje takse, ali pošto od toga nema ništa i pošto Priština stalno govori o nekim uslovima koje Srbija treba da ispuni, u ovom trenutku od nekog napretka u dijalogu nema ništa”, poručio je Dačić i dodao da to nije jedina tema tog sastanka.

Upitan za rezultat sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kojoj je govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Dačić kaže da se čulo mišljenje svih članica Savjeta bezbjednosti UN, te da je bitno da je većina članica rekla da je potez Prištine o formiranju takozvane vojske Kosova direktno suprotan i da predstavlja kršenje Rezolucije 1244.

On je podsjetio da od 15 zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN, šest nije priznalo nezavisnost Kosova – Kina, Rusija, Kazahstan, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija i Gvineja.

“U raspravi ste mogli da čujete i Obalu Slonovače i Peru koji su jasno rekli da je ovaj potez kršenje Rezolucije 1244. Ne možemo reći da smo čuli nešto novo u odnosu na već postojeće stavove nekih zemalja vezano za podršku Kosovu, ali mi smo još jednom ukazali na kršenje Rezolucuje 1244, upozorili na moguće teške posledice po mir i stabilnost u regionu i praktično zahtevali od UN da spreči dalje ovakve poteze Prištine”, rekao je Dačić.

On je, takođe, podsjetio da je Srbija pozvala i na raspuštanje bilo kakvih oružanih formacija i ukidanje odluke Prištine, ali da nije bilo realno očekivati da će se oko toga postići konsenzus.

Dačić je ukazao da su u Savjetu bezbjednosti UN govorili predsjednik Vučić i “gospodin Tači”.

“Zamolio bih vas da koristite tu terminologiju. To govori o statusu, ako je to tako u UN, neka ne bude drugačije u našim medijima”, kaže Dačić.

Upitan o nacrtu sporazuma sa Srbijom, koji je predstavio Ramuš Haradinaj, a u kojem se, između ostalog, traži da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, isplati ratnu štetu i da se potpuno integriše sjever KiM, Dačić je poručio da te svoje zahtjeve Haradinaj može da okači u hodnik skupštine Kosova.

“Toliki je njihov domet, eventualno kao zidne novine”, rekao je Dačić.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here