Dačić: Naša pozicija je jasna, mi podržavamo teritorijalni integritet BiH

0
1062
SRBIJA OEBS DACIC ZANIJER

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za stabilnost u regionu bitna stabilnost BiH, kao i Republike Srpske.

“Mi ćemo biti konstruktivan susjed, odnosno aktivan učesnik u svim aktivnostima koje mogu da doprinesu miru u regionu”, rekao je Dačić, komentarišući rezultate lokalnih izbora u BiH.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je najvažnije da su lokalni izbori u BiH prošli u relativno mirnoj atmosferi, bez većih incidenata ili žalbi koje se odnose na regularnost.

“Izbornim rezultatom neko može biti manje ili više zadovoljan, ali je vrijeme da se poslije referenduma u Republici Srpskoj i lokalnih izbora svi okrenu životnim izborima i da se završi konstituisanje lokalnih organa vlasti. Stranke su zadovoljne ili nisu, ali to je izborna volja građana”, rekao je Dačić.

Odgovarajući na primjedbu da Zapad ne gleda blagonaklono na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Dačić je rekao da nije najvažnije ko na koga gleda blagonaklono, već šta najviše može doprinijeti stabilnosti u regionu.

“Srbija ima svoju jasnu poziciju – mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali poštujemo i Republiku Srpsku, što je naša obaveza prema Dejtonu. Mi ćemo biti konstruktivan susjed, koji može da doprinese miru i stabilnosti”, poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije ocijenio je da je politika međunarodne zajednice u proteklim decenijama dovodila do rasta nacionalističkih snaga.

“Zato se Srbija trudi da ne upadne u opasne vode i spiralu koja može da dovede do nestabilnosti. Štitimo nacionalne interese, ali pametno. To nikada nije lako”, napomenuo je Dačić.

On je rekao da neuspjeli referendum u Mađarskoj o kvotama za migrante ne mijenja poziciju Srbije, jer mađarska Vlada “sigurno neće mijenjati trenutni stav, kada je riječ o migrantima”.

“Podizanje ograda nije isto što i zatvaranje granica. Srbija je u situaciji kada mora pažljivo da osluškuje šta se dešava, pogotovo zato što se nalazimo u sredini između zemalja koje zatvaraju granice i iz kojih dolaze migranti”, istakao je šef srpske diplomatije.

On je najavio da Srbija priprema mjere koje će doprinijeti zaštiti nacionalnih interesa.

PODIJELI