Dačić: Palmerov zahtjev je neprincipijelan

0
285
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je zahtjev specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera kao neprincipijelan.

On je za Blic rekao da takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i kampanja koju Beograd vodi za povlačenje priznanja Kosova nisu međusobno povezane.

Dačić je tako reagovao na nedavnu izjavu Palmera da sljedeća kosovska vlada u Prištini mora da bude spremna da suspenduje tarife na srpske proizvode, koje su, kako je naveo, prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Palmer je, međutim, za Glas Amerike rekao i da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi, kako je naveo, obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, i da bi na tim osnovama, dvije strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma.

Dačić je podsjetio i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije rekao da o suspenziji kampanje za povlačenje priznanja može da se razgovara samo ako Priština suspenduje kampanju za priznavanje Kosova i učlanjenje u međunarodne organizacije, kao i da zapadne i islamske zemlje obustave davanje podrške tim aktivnostima Prištine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here