Dačić: Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog

0
566

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da Crna Gora godinama unazad pokušava na antisrpskim stavovima da gradi svoj položaj i međunarodni identitet. Ističe da se Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu svađale i ratovale.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsjetio na proglas kralja Nikole Petrovića “Živjelo naše milo srpstvo”.

Rekao je da u Crnoj Gori živi više od 30 odsto Srba i da se oni tamo shvataju kao antidržavni element.

Ističe da je mnogo bilo odluka crnogorskih vlasti u tom svjetlu, a da je jedna od njih i priznanje nezavisnosti Kosova, kada Crna Gora nije išla samo protiv srpskih interesa već i protiv crnogorskih interesa.

Odgovor crnogorske vlade na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožavaju imovinu srpske crkve u Crnoj Gori Dačić je ocijenio kao neprimjerenu.

Ukazao je da je Vučić pokazao prijateljski odnos i da je istakao da ne želi da kvari dobre odnose sa Crnom Gorom. Kaže da je predsjednik Srbije zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi i dodaje da Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu radile jedna protiv druge.

– Ovo može da izazove velike probleme – rekao je Dačić.

Citirao je i akademika Čedomira Popova koji je rekao “koliko to Srbija treba da bude mala da ne bi bila nekome velika” i upitao o kojoj to velikoj Srbiji se govori. Istakao je da u Crnoj Gori žive Srbi a ne “velikosrbi”.

– Zamislite kada bi Srbija probala da donese sličan zakon koji se odnosi na neke druge narode koji žive kod nas – rekao je Dačić i pozvao Crnu Goru da ne ide tim putem.

Istakao je da Beograd može da protestuje i da na prijateljski način proba da utiče da se te stvari ne dešavaju, ali da Crna Gora to tumači kao mješanje u unutrašnje stvari. Dodaje da su se onda svi miješali u unutrašnje stvari Srbije kada su priznali Kosovo.

Poručuje da će odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posljedice u odnosima dvije zemlje i da misli da svi treba da se okrenu nečem drugom jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari.

Dačić je rekao i da nije čuo toliko izjava od raznih vladika tim povodom a da je bilo mnogo nastupa predstavnika SPC o drugim političkim pitanjima. Navodi da se to tiče njih a ne SANU.

– Ako imate hrabrosti da napadnete Vučića i Dačića zbog neke ideje, valjda smete sad nekoga u Crnoj Gori zbog toga – rekao je Dačić.

Ponavlja da se Vučić ponio časno sa željom da se spriječe sukobi i da je Srbija pokazala prijateljski odnos. Navodi da se on ranije zalagao za jače mjere prema onima koji ne poštuju interese Srbije.

– Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC. Od koga da ga otme i uzme? Svima savjetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja – rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

(RTS)

PODIJELI