Devetnaest godina od NATO bombardovanja SR Јugoslavije

0
284

Danas se navršava 19 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije, koje je pokrenuto bez odobrenje Savjeta bezbjednosti UN.
NATO bombardovanje BeogradaFoto: Screenshot/YouTube

Za 78 dana agresije, do potpisivanja Kumanovskog sporazuma, 1.150 aviona NATO pakta 12 zemalja svijeta, izvršilo je 2.300 udara na vojne i civilne objekte. Korišćeno je 37.000 kasetnih bombi, zabranjenih Ženevskom konvencijom i oko 15 tona municije sa osiromašenim uranijumom.

Poginuo je 1.031 pripadnik Vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 djece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestale. Ukupna materijalna šteta procijenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu objelodanjeni.

Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji biće obilježen večeras u Aleksincu, a tamo će biti i predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Liturgija i parastos u manastiru na Miholjskoj prevlaci

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosa u Manastiru Svetog arhangela Mihajla na Miholjskoj prevlaci danas će biti obilježeno 19 godina od NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da će Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije služiti Svetu arhijerejsku liturgiju sa parastosom svim postradalima u bombardovanju 1999. godine.

Nakon bogosluženja na Prevlaci, na gradskom groblju Brdišta biće služen pomen poginulom pripadniku 63. padobranske brigade Vojske Јugoslavije Marku Avramoviću i pripadniku MUP-a Srbije Draganu Bjelanoviću.

Najavljeno je prisustvo i general-majora Aleksandra Salujanova, zamjenika predsjednika Udruženja heroja Rusije.

Organizatori skupa su Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore, Veterani 63. padobranske brigade u Crnoj Gori, mreža nevladinih organizacija “Ne u rat-ne u NATO” i Matica Boke sa srodnim organizacijama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here