Djevojka za koju granice i nemoguće ne postoji: Milica je sa 15 godina ostala nepokretna, a danas skače padobranom, vesla i pliva

0
188

Puno vas me je pitalo kako plivam kad su mi noge potpuno, a ruke djelimično paralizovane. Ukratko, isto kao i prije povrede, samo mi je trebalo vremena da se naviknem na drugačiji osjećaj, kao i da pronađem načine da iskontrolišem svoje tijelo.

Napisala je ovo hrabra Milica Knežević na svom Instagramu i tako još jednom potvrdila da ona može bukvalno sve. Pored kajaka, surfovanja, skakanja sa tri hiljade metara iz aviona, penjanja na vrh planina, ragbija u kolicima, ona je savladala i plivanje. Od užasnog straha od bezena, do preplivana dva metra za sat vremena, sad može da prepliva hiljadu metara bez problema.

Ali to je Milica (28), djevojka za koju granice i nemoguće ne postoji. Titula Naj žene Blic žene za 2018. godinu nije joj pripala slučajno.

Naime, ona je poslije teške saobraćajne nesreće, koja joj je u sekundi promijenila život, pokazala da su čuda moguća. Poslije povrede kičmene moždine ne samo da se oporavila, iako je sve djelovalo crno, već danas ostvaruje najluđe snove i uživa u onome o čemu većina nas sanja.

– Prvo ne znate da li ćete preživjeti, posebno kad vam ljekar da samo jedan odsto šanse da ikada pomjerite bilo koji dio tijela. Prilično crno, zar ne – prisjeća se Milica iz Zrenjanina, koja je završila Tehnički fakultet.

Za godinu dana u bolnici smršala je više od 30 kilograma, povremeno nije vidjela svrhu života.

-Bilo je momenata kad sam plakala non-stop jer apsolutno ništa sama nisam mogla da uradim. Nije bilo nikog ko bi popričao sa mnom i rekao: „Jeste, sve se to dogodilo, ali to nije kraj života“ – priča Milica.

Srećom, uz nju su sve vrijeme bili njeni roditelji, prijatelji, dečko.

– Nekad je njima bilo teže nego meni samoj. To me je prosto i natjeralo da krenem dalje. Znala sam da moja majka bukvalno umire pored mene kad ja plačem – priča hrabra djevojka.

Nakon rehabilitacija u Rusiji i Americi sve je pošlo nabolje.

– Milion puta sam čula: „Jao, jadna ona.“ Ne znam otkud ljudima ideja da tako nešto pomisle. Nisam ograničena zbog kolica. Bez njih bila bih u krevetu, a ovako mogu sve što poželim – rekla je Milica.

Kako bi ohrabrila i motivisala druge ljude, Milica je počela da piše blog „Izaberi da živiš“, gdje dijeli svoja iskustva. Želi da skrene pažnju ljudima da na osobe u kolicima ne gledaju sažaljivo i sa predrasudama, već kao na ljude koji imaju i mogu da razviju brojne talente, a naročito onaj za život.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here