Đurić: Sporazum iz Vašingtona se sprovodi munjevitom brzinom

0
172

Dolazak predstavnika američke Međunarodne razvojne finansijske korporacija u Beograd je pokazatalj da se ekonomski sporazum iz Vašingtona sprovodi munjevitom brzinom, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je naveo da se otvaraju vrata za novo poglavlje američko-srpskih odnosa, prije svega u ekonomiji.

– SAD će uvijek štititi stabilnost prostora na kom ulažu, neće moći lako da se ponavljaju situacije prije dvije ili tri decenije u našim odnosima koje želimo da izbjegnemo po svaku cijenu – rekao je Đurić za TV Pink.

On je naglasio da su ekonomskim sporazumom, koje je predsjednik Srbije potpisao u Vašingtonu, otvorena vrata Beijle kuće poslije 20 godina i da su stvoreni preduslovi da se sa SAD-om Srbija vrati na istorijske staze prijateljstva, koje je postojalo tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

– Naša je odgovornost prema djeci da nemamo nikada za neprijatelja jednu tako veliku zemlju, kao što je SAD – rekao je Đurić.

Kako je rekao, dolazak predstavnika DFC je dobar i važan signal, jer dolaze nepune dvije nedelje po potpisivanju sporazuma u Vašingtonu. Podsjeća da će DFC korporacija, koja je “teška” više od 60 milijardi dolara, otvoriti regionalnu kancelariju u Srbiji, koja će pokrivati region.

To, kako je naveo, otvara prostor za dolazak američkih investitora.

Dogovor iz Vašingtona za Beograd ima nekoliko važnih elemenata, smatra Đurić i dodaje da je to otvaranje kancelarije DFC u Beogradu, skinuto je sa dnevnog reda priznavanje takozvanog Kosova, obezbjeđen je jednogodišnji moratorijum na članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Veoma je važno, kako je rekao, što tzv. Kosovo neće moći da postane član Uneska, jer su sve glasniji albanski istoričari koji prisvajaju srpske crkve i manastire na KiM.

Đurić je rekao da je otvaranje kancelarije DFC u Prištini bila jedna od tačaka na kojoj je insistirala prištinska delegacija na sastancima u Vašingtonu, ali da do toga neće doći i da će iz kancelarije u Beogradu biti “pokrivan” čitav region.

– Izuzetno je značajno što se i sa vlastima u Prištini radi na sprovođenju ovih dogovora. Ako treba da dobijemo izlaz na još jednu jadransku luku, najverovatnije u Draču, to treba da se potvrdi i da se radi na sprovođenju toga sa Prištinom – rekao je Đurić.

Upitan o kritikama koje se mogu čuti u albanskoj javnosti da je sporazumom iz Vašingtona ”moguća nova srpska hegenomija” u regionu i izlazak Srbije na more, Đurić je kazao da su kritičari sporazuma u Prištini podsjećali tamošnje institucije na to da je Vučić u nedjelji dana imao razgovore sa Trampom, Putinom, Merkel, Erdoganom i izraelskim premijerom i postavili pitanje šta radi albanska strana i moćni albanski lobi.

– Pitaju se da li je moguće da se srpski lobi poslije mnogo decenija probudio i aktivirao, da Srbi budu u Ovalnoj sobi, a oni ne – kazao je Đurić.

S druge strane, spoljna politička aktivnost Srbije je intenzivnija i ofanzivnija i praćena time da je u prethodnom periodu obezbeđeno 18 povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti i spriječeno članstvo u različitim međunarodnim organizacijama.

– Sve to ne bi bilo moguće da srpska ekonomija nije krenula ozbiljnom uzlaznom putanjom prethodnih godina – podvukao je Đurić.

Ističe da sa srpske strane to niko to nije radio za bilo kakvu nagradu, već za dugoročnu stabilnost Srbije.

– A oni koji to provlače kroz blato nisu vidjeli Ovalni kabinet ni na razglednici. Srbija ozbiljno radi na unapređenju odnosa sa SAD i to “žulja” dio javnosti u Srbiji jer tako nešto nisu mogli ni da sanjaju već su jurili američke zvaničnike po hodnicima da se slikaju – naveo je Đurić.

/Tanjug/RTRS/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here