Drecun: Brisanje granica sa Albanijom vodi ka aneksiji Kosova

0
420

Predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun navodi za RTS da je brisanje granica između Albanije i Kosmeta jedan od koraka koji vodi ka aneksiji dijela teritorije Srbije od Albanije i stavljanje pred svršen čin jednog dijela međunarodne zajednice – onog koji podržava Srbiju.

Milovan Drecun je za RTS, rekao da Albanija čini sve da završi nasilno pripajanje KiM Albaniji.

“Kad pogledate sve ono što se dešavalo minulih nekoliko decenija vazano za kosmetski problem, onda je potpuno jasno da je Republika Albanija zbog svojih teritorijalnih pretenzija prema delu naše teritorije stvorila terorističku OVK na svojoj teritoriji, izazvala rat na KiM i potajno rukovodila ratom, tako da je OVK zapravo bila udarna pesnica Republike Albanije za nasilno pripajanje našeg dijela teritorije Albaniji”, navodi Drecun.

Dodaje da brisanje granica između Albanije i Kosmeta predstavlja korak koji vodi ka aneksiji dijela teritorije Srbije od Albanije.

“Imamo najavu i u praksi sprovedenu namjeru Albanije odnosno Albanaca i na KiM i u Republici Albaniji da se bez formalnog ukidanja izbriše granica između Srbije i Albanije na području Kosova i Metohije, najave da će se to desiti u martu i da će se kako je to rekao Edi Rama 2025. doći do ujedinjenja Kosova i Albanije. Sve su to pokazetelji, odnosno potpuno je jasno da je to pokušaj Albanije da završi nasilno pripajanje dijela naše teritorije”, objašnjava predsjednik skupštinskog odbora za KiM.

Dodaje da će na taj način staviti pred svršen čin dio međunarodne zajednice koji se protivi jednostranim nasilnim potezima.

“Staviće pred svršen čin onaj dio međunarodne zajednice koji se protivi jednostranim nasilnim potezima koji na najgrublji način urušavaju međunarodni poredak koji kakav god da je postojini zasnovan je na Povelji Ujedinjenih nacija. Ta Povelja bi trebala da garantuje zemljama poput Srbije realizaciju rezolucija poput ove 1244”, navodi Drecun.

Dodaje da drugi dio Međunarodne zajednice – vodeće zapadne zemlje podržava koncept Velike Albanije.

“I to je veliki problem jer parališu Ujedinjene nacije da preduzmu efikasne mjere da se takvo ponašanje Albanije spriječi. Taj dio Međunarodne zajednice neće biti stavljen pred svršen čin jer očigledno da Albanija ima zeleno svjetlo vodećih zapadnih država da izvrši aneksiju dijela naše teritorije”, ističe predsjednik skupštinskog odbora za KiM.

Dodao je da o dijalogu Beograda i Prištine razgovaraju Rusija i Sjedinjene Američke Države, koje žele da se direktno ili posredno uključe u taj proces.

“Moguće je očekivati postizanje dogovora bez obzira na to što EU očekuju izbori jer iza ovog pokušaja da se problem riješi kompromisom stoje SAD i one sigurno neće sebi dozvoliti luksuz da inicijativa predsjednika Trampa prođe bez rezultata. Ako se ne dese razgovori i ako ne dođe do kompromisnog rješenja, onda ćemo nažalost imati ubrzano stvaranje Velike Albanije”, rekao je Drecun.

(RTS)

PODIJELI