Drecun: Pogrom pokazao da su Albanci spremni na nasilje ako im se ne da status

0
199

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je pogrom nad Srbima 17. marta 2004. godine pokazao da su Albanci spremni za nasilje ako im se ne da status kakav žele, te da opasnost od novog masovnog nasilja uvijek postoji.

Drecun kaže da sve ukazuje da je to bio organizovani događaj, jer su Albanci imali prećutnu podršku međunarodne zajednice, a kolovođe nasilja bili su Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Agim Čeku.

– Međutim, nisu se svi pripadnica Kfora ponašali isto. Gde su bili Italijani nije rađeno šta se htelo, kao na mestima gde su bili Nemci – rekao je Drecun za RTS i dodao da je snimke nasilja dobio od Amerikanaca.

On je naglasio da je tadašnji šef UNMIK-a Hari Hokeri imao informacije da se sprema pogrom, ali da nije reagovao.

Govoreći o boravku Njegove svetosti patrijarha Porfirija na Kosovu i Metohiji, Drecun je rekao da je dobro da patrijarh bude na Kosovu i Metohiji i da se svi problemi rješavaju razgovorima, a ne nasiljem.

– Međutim, nasilje na Kosovu i Metohiji ne prestaje. Opljačkano je pet crkava za 10 dana. Stali su nasrtaji na živote, izbegnuto je novo masovno nasilje, ali opasnost od toga uvek postoji – upozorio je Drecun.

U talasu organizovanog albanskog nasilja 17. marta 2004. godine, ubijeno je 19 osoba, protjerano više od četiri hiljade Srba i nealbanaca, etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, zapaljeno je i porušeno 39 crkava i manastira, 935 srpskih kuća i na desetine društvenih objekata.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here