Drugi dan samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu

0
246

BEOGRAD – Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – samit kojim se obilježava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, nastavlja se danas u Beogradu u prisustvu velikog broja stranih zvaničnika.

Na plenarnoj sjednici nastavili su da se obraćaju predstavnici zemalja članica Pokreta, iznoseći globalne izazove sa kojima se suočavaju zemlje.

Govornici šalju poruke u skladu sa glavnim načelima Pokreta nesvrstanih – mir u svijetu, solidarnost, borba protiv siromaštva, nejednakosti, terorizma, klimatskih promjena, virusa korona.

Završna konferencija biće održana u 17.45 časova, a potom i konferencija za novinare u 18.00 časova na kojoj je predviđeno obraćanje ministara spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića i Azerbejdžana Džejhuna Bajramova, kao domaćina skupa.

Skup, koji je okupio više od 100 delegacija država iz svih djelova svijeta, otvorili su juče na Beogradskom sajmu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a putem video-linka predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je predsjedavajući Pokreta nesvrstanih.

Skupu su se obratili kao uvodničari generalni sekretar UN Antonio Guteres, predsjednik Generalne skupštine UN Abdula Šahid, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i Turske Mevlut Čavušoglu.

Na samitu je prenesena i poruka predsjednika Rusije Vladimira Putina u kojoj se ističe poseban značaj koji Moskva daje aktivnostima Pokreta nesvrstanih koji objedinjava 120 zemalja i promoviše principe ravnopravne međudržavne saradnje.

Na marginama skupa održani su brojni bilateralni sastanci Vučića, Selakovića, Dodika, kao i Biznis forum.

U Domu Narodne skupštine Srbije sinoć je predsjednik srpskog parlamenta Ivica Dačić organizovao svečanu večeru za učesnike samita.

Na skupu učestvuju predstavnici 111 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija, a domaćini skupa su Srbija i Azerbejdžan.

TANJUG

PODIJELI