Društvene mreže šire dezinfomacije i štetne sadržaje o koronavirusu

0
292

Kang Sing Jin, šef „Fejsbukovog“ odseka za zdavlje, navodi da će ta društvena mreža početi da uklanja objave sa lažnim tvrdnjama ili teorijama zavere o novom virusu.

„Fejsbuk“ će brisati objave koje sadrže dezinformacije o virusu

Pema njegovim rečima, fokus će biti na objavama u kojima se ljudi odvraćaju od lečenja ili u kojima se iznose opasne tvrdnje o lekovima, prenosi AP.

Dodao je da će „Fejsbuk“ ograničiti i širenje objava za koje je preko alata te mreže bude otkriveno da su lažni i da će korisnicima koji su ih postavili biti poslate notifikacije.

Kang je rekao da će korisnici koji traže informacije o virusu na Fejsbuku, ili oni koji kliknu na odgovarajući haštag na Instagramu, primiti pop-ap sa merodavnim informacijama o virusu.

Kako je naveo, na vrhu strane na kojoj korisnici primaju nove vesti nalaziće se informacije o epidemiji na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

Teorije zavere i lažne informacije kruže društvenim mrežama

Teorije zavere i lažne informacije kruže društvenim mrežama

„Blokiraćemo i smanjiti i upotrebu haštagova radi širenja dezinformacija na Instagramu, a sprovodimo proaktivu pretragu kako bismo pronašli i uklonili što više takvih sadržaja. Za to će nam trebati izvesno vreme“, napisao je Kang na Fejsbuku.

Od kada je izbila epidemija koronavirusa, na internetu su počele da kruže brojne lažne informacije i tvrdnje.

Među njima su i teorije zavere da je virus stvoren u laboratoriji i da su vakcine već proizvedene, kao i preterivanje u vezi s brojem obolelih i štetne tvrdnje o navodno lažnim načinima lečenja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here