DŽIHADISTI OBJAVILI RAT BALKANU? “ISIS zove vehabije iz BiH, Albanije i Kosova da napadaju”

0
920

Stručnjaci koji su upoznati sa delovanjem radikalnih islamista na području celog regiona zaključuju da je, bez namere za širenjem panike, Balkan – ugrožen.

Hrvatske obaveštajne službe prate razvoj situacije u celom regionu i na najvećem su stepenu pripravnosti, a to uključuje i saradnju sa obaveštajnim službama iz drugih zemalja. Tamošnji mediji prenose da je ono po čemu bi ova zemlja trebalo da bude primer drugim državama je i uloga Islamske zajednice, ali i upozoravaju da su i balkanske zemlje ugrožene i da su poruke džihadista zapravo “objava rata”.

Prema procenama stručnjaka, u poslednjih petnaestak godina na području Balkana stvorena je kvalitetna mreža ćelija radikalnih islamističkih grupa koje su spremna da krenu u borbu protiv zapadne civilizacije. Ministar unutrašnjih poslova BiH govori kako je samo u toj zemlji oko 3.500 vehabija koje se smatraju glavnim propagatorima radikalnog islama i terorizma.

Ali procene govore da je broj daleko veći.U video-porukama džihadista koji prete napadima i spaljivanjima, zemlje regiona se sve češće spominju. Pored toga, oni pozivaju domaće muslimane da krenu u sveti rat. Poslednja takva poruka pojavila se pre nekoliko dana. – To je objava rata – rekao je sagovornik Jutarnjeg lista.

Stručnjaci koji su upoznati sa delovanjem radikalnih islamista na području celog regiona zaključuju da je, bez namere za širenjem panike, Balkan – ugrožen. – Najugroženiji su Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija. Cilj ISIS-a i drugih radikalnih grupa je da razore koncept zajedničkog suživota muslimana i hrišćana.

Ove tri države su kao stvorene za te planove – tvrde sagovnornici hrvatskog medija. Takođe, kao jedan od problema navode se migrantska kriza i talas izbeglica, koji je iskoristio jedan od terorista iz Pariza tako što je balkanskom rutom stigao do mesta tragedije.

– Muslimani iz Sandžaka su daleko najradikalniji – piše Jutranji list o teritoriji koja obuhvata Srbiju, BiH i Crnu Goru. Prvi radikalni islamisti na ove prostore stigli su s ratom u Bosni kada je tadašnje bošnjačko rukovodstvo odobrilo ulazak stranih boraca iz islamskih država u Armiju BiH, pa je 1993. godine osnovana brigada El Mudžahid.

Nakon završetka rata veći deo boraca ostao je u BiH, dobio je državljanstvo, osnovao porodice, gde su širili ideje radikalnog islama kroz obrazovne i druge ustanove u kojima su se dobro pozicionirali. Već 1998. godine radikalni islamisti nalaze novo područje delovanja, a to je Kosovo.Na prostoru Sandžaka u Srbiji vehabije se pojavljuju početkom 2000. godine i nastaju ustanove u kojima se propoveda vehabizam. Meta vehabija su socijalno ugrožene slabo obrazovane osobe.

Postojala je jaka veza s vehabijama u Bosni pa su mnoge vehabije iz Sandžaka odlazile u kamp u Gornju Maoču, nekadašnjem centru za obuku vehabija. U Bosni je trenutno 28 lokacija na kojima deluje vehabijski pokret. Sagovornici Jutarnjeg lista posebno ukazuju na problem povratnika sa sirijskog ratišta. Prema dostupnim podacima u BiH ih se dosad vratilo oko 50, a u ceo region njih oko 150. – Odlaze kao ekstremisti, a vraćaju se kao teroristi – definicija je ovih povratnika.

Koja od balkanskih zemalja je najugruženija i da li se treba plašiti vehabija? Ostavite odgovor u komentarima.Telegraf.rs

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here