Eksplozivni plin na Rabu, evakuisano stanovništvo i turisti

0
626

U centru grada Raba na hrvatskom ostrvu, gdje je utvrđeno isticanje plina, situacija je i dalje opasna, a koliko će potrajati takvo stanje, teško je procijeniti, izjavio je komandir vatrogasne službe Rab Milivoje Ličina.

– Radi se čišćenje zemljišta, zaliha nakupljenog plina kroz komunalnu infrastrukturu, to sve pratimo i sigurnosnim metodama možemo samo poboljšati da se taj plin što prije raščisti. Mjerimo sve vrijeme – rekao je Ličina, prenosi portal Indeks.

On je istakao da je situacija jako opasna i da je plin propan butan dosta opasan i da ima nisku granicu eksplozivnosti.

U ponedjeljak uveče utvrđena je prisutnost plina na području istorijskog gradskog jezgra, a turisti i stanovnici su evakuisani.

Kako je prenio Indeks, plin u vazduhu primijećen je još u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima na području istorijskog gradskog jezgra, a sve se intenziviralo sinoć kada su vatrogasci utvrdili da plina ima u eksplozivnoj koncentraciji i da se ispod gradskog jezgra nalazi “jezero plina”.

Navodi se da su na terenu policija, vatrogasci i lokalna civilna zaštita, a evakuisano je oko 80 ljudi.

– Došlo je do pucanja plinskog cjevovoda i kroz tu rupu je plin iscurio u zemlju. Mi ispod gradskog jezgra imamo jezero plina. Uspjeli smo da ograničimo kretanje i sad možemo samo da čekamo da priroda odradi svoje i da se ta koncentracija očisti – rekao je komandant rapskih vatrogasaca Milivoj Ličina.

Navodi se da je uži centar Raba ograđen i da cijelo područje obezbjeđuje policija.

(Tanjug)

PODIJELI