EU parlamentarac: Nema nikog ko će Prištini da “udari rukom o sto”

0
307

Evropski parlamentarac Eduard Kukan poručio je Evropskoj spoljnoj službi i Evropskoj komisiji da više “rade”, a manje filozofiraju u razgovorima sa Prištinom.

“Nema toga ko će u EU da udari rukom o sto i kaže: ”Ne radite to”!”, kaže Kukan.

Predsjedavajući Odborom Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom ocijenio je da je situacija na Kosovu “napeta i potencijalno eksplozivna” i založio se za konkretnije i direktnije angažovanje EU.

“Svi im pričamo, oni kažu da su nas čuli, ali neće ništa da urade. I šta EU tu može da uradi?”, zapitao je Kukan povodom odbijanja Prištine da povuče taksu na robu iz Srbije i BiH.

Kukan je naglasio da je ponašanje Prištine isto i kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga.

“Svi smo im rekli da to ne rade, počev od Stoltenberga, a oni nastavljaju. Šta će biti sljedeće? Mi da nastavljamo da se nadamo, a oni da rade po svome?”, poručio je Kukan.

On je tokom debate o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu u Podkomitetu za bezbjednost Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta poručio Evropskoj komisiji i Evropskoj spoljnoj službi da bi trebalo da budu direktniji i da više “rade, a manje filozofiraju” u razgovorima sa Prištinom. On je poručio da EU treba kategorično da kaže “ne” najavama Prištine da bi SAD trebalo da se uključe u dijalog Beograda i Prištine.

“Srbija će onda željeti da se uključi i Rusija, a onda ćemo umjesto bilateralnog dijaloga Beograda i Prištine imati mnogo širi međunarodni problem”, zaključio je Kukan.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here