Evakuacija u Srbiji zbog poplava

0
419

Pet lica evakuisano je čamcem iz sela Trubarevo u opštini Ćićevac kod Kruševca, nivo Južne Morave i dalje raste u mjestu Đunis, a voda se još ne povlači sa puta Kruševac-Niš.

U evakuaciji je učestvovalo pet pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice Kruševac, a na terenu su dva vozila sa četiri pripadnika ove jedinice, pišu “Večernje novosti”.

Načelnik Odjeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije kruševačke Gradske uprave Dušan Todorović rekao je da je dio stočnog fonda evakuisan sa ugrožene teritorije, kao i da se situacija intenzivno prati, te da je isporučeno 500 vreća za pijesak.

Pod vodom je više od 100 hektara plodne zemlje, kao i dio podruma, dvorišta, domaćinstava i pomoćnih objekata. Neposredno je ugroženo 25 domova u kojima živi 27 ljudi.

Na terenu se nalaze Služba za prevenciju i civilnu zaštitu, pripadnici vojske i policije i predstavnici Štaba za vanredne situacije.

Na teritoriji Srbije, zbog topljenja snijega, i danas raste nivo rijeka i postoji opasnost od poplava i izlivanja, pogotovo bujičnih vodotokova.

EVAKUISANO 12 OSOBA ZBOG KLIZIŠTA U SELU MALOŠIŠTE KOD DOLJEVCA

Na brdu u selu Malošište, kod Doljevca, između Prokuplja i Niša, proradilo je klizište i nekoliko kuća je ugroženo, pa je evakuisano 12 osoba, a zbog klizišta zatvoren je i most između sela Ćurlina i Perutina.

Pomoćnik predsjednika opštine Doljevac Bratislav Jovanović rekao je da su tri kuće ugrožene u Malošištu, a još se procjenjuje da li će još njih početi da klizi zbog pokretanja terena, javio je portal “Južne vesti”.

On je dodao da je Štab za vanredne situacije pozvao stručnu ekipu iz Niša da vide i procijene ozbiljnost klizišta i da daju preporuke šta treba da se radi.

Mještani Malošišta javljaju da je ugroženo više od tri domaćinstva u naselju iznad škole, odnosno da je oštećeno bar pet kuća zbog klizišta.

Klizište je proradilo i kod mosta između Ćurline i Perutine, pa je on trenutno zatvoren za saobraćaj.

Jovanović je dodao da su na području Doljevca, gdje je u nedjelju proglašena vandredna situacija zbog poplava, rijeke u opadanju i situacija se smiruje.

“Zbog poplavljenih kuća iz sela Mekiš evakuisano je 11 osoba, a iz Šarlinca njih devet. Oni su smešteni u domove kulture”, podsjetio je Jovanović.

Na području Zaječara nivo Crnog i Belog Timoka opada. Na Kosovu i Metohiji, rijeke Sitnica i Lab poplavile su više sela.

(Srna, foto novosti)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here