Fabrici na srpskom: Živjela Evropa, živjela Srbija

0
121

Evropska unija prepoznala je evropsku perspektivu zapadnog Balkana, a naročito Srbije, izjavio je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ističući da je Srbija izabrana da postane dio evropske porodice, te da će EU pomoći na tom putu.

“Srbija nije sama, mi smo tu da pomognemo…Razumijemo da je proces težak i bolan, ali kao što su to dokazali osnivači EU, moguće je. Promjene su uvijek teške, ali moguće”, rekao je Fabrici obraćajući se na prijemu povodom obilježavanja Dana Evrope.

Poručio je da Dan Evrope predstavlja priliku da se istakne važnost mira i trajnog pomirenja.

Fabrici je podsjetio na Šumanovu dekaraciju, koju je 9. Maja 1950. godine pročitao tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman, kojom je predložena saradnja Njemačke i Francuske na polju proizvodnje čelika i uglja.

Šumanovu deklaraciju nazvao je jednostavnim, ali revolucionarnim konceptom, koji je Evropu nakon dva svjetska rata pretvorio u ujedinjen i siguran kontinent.

“Teških smo dana imali dokazujući da se EU neće nestati nakon kriza…Ovo je dan da proslavimo život…Svijet u kojem živimo se mijenja, izazovi se pojavljuju i EU bi trebalo da oblikuje sopstvenu budućnost”, rekao je Frabrici.

Fabrici je istakao da su nada i mladost dvije jako bitne riječi u rječniku EU, a govor je završio obrativši se na srpskom: “Živjela Evropa, živjela Srbija”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here