Fabrici: Ukidanje taksi pa nastavak dijaloga

0
201

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da kosovske vlasti moraju da ukinu takse na srpsku robu kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine i kako bi došli do sporazuma koji treba da bude održiv i prihvatljiv za oba naroda.

On je za TV Prva rekao u EU postoji jednoglasnost oko toga da tarife moraju biti ukinute i da nisu od pomoći, da stvaraju ekonomske i političke prepreke.

“Razlog da se ponovo počne dijalog treba da bude važniji i jači od odluke prištinskih vlasti da uvedu takse. Šefica diplomatije EU Federika Mogerini rekla je da je, čime se ukinu takse, spremna da pozove Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Brisel, da ih zatvori u jednu sobu da nastave dijalog”, rekao je Fabrici.

On je podsjetio da je EU tu da pomogne dijalog, da Unija ne nameću nikakav evropski plan, već da je na dvije strane da dođu do dogovora.

“Sporazum mora da nastane iz dijaloga dvije strane, mora biti održiv i da na njega pristanu građani u Srbiji i na Kosovu”, naglasio je Fabrci.

Podsjetio je i da EU ima regionalnu perspektivu, da je otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana, a da su među vodećim zemljama Srbija i Crna Gora.

Dodao je da je EU dobila ulogu od UN da posreduje i pomaže dijalogu između Beograda i Prištine, a da su SAD važan partner.

“Vidjeli ste razne izjave američke administracije, oni podržavaju evropsku perspektivu regiona. Vašington podržava dijalog Beograda i Prištine”, rekao je Fabrici.

Na konstataciju da se stvara utisak da je EU nemoćna da natera Prištinu da ukine takse, on je rekao da je EU od prvog dana kada su uvedene takse rekla da su one povreda regionalnih propisa o trgovini i da ih treba ukinuti.

“Znam da u Prištini nisu zadovoljni stavom EU, što smo to jasno rekli. Mi i dalje pritiskamo vlasti u Prištini da bi razumjeli da te mjere ne vode dijalogu”, zaključio je šef Delegacije Eu u Srbiji.

(Kraj) srt/dar

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here