FAP se oporavlja: Svakom radniku po 6.000 evra

0
1241

U pribojskom FAP-u se, najzad, lakše diše. U toku postupka reorganizacije Vlada Srbije je uložila i 2,5 miliona evra u opremu i mašine, kako bi FAP mogao da vrši remont i proizvodi vozila za Vojsku Srbije, do okončanja postupka i planiranog uključenja FAP-a u odbrambenu industriju Srbije, u sljedećoj godini.

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu, kompleksan i više puta prolongiran završetak postupka Unaprijed pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) okončan je potvrdom pravosnažnosti. Dugovi od oko 8,7 milijardi dinara konvertovani su u akcije tog nekadašnjeg giganta, čime su se stekli uslovi da preduzeće na zdravim osnovama započne povratak na tržište kao dio odbrambene industrije Srbije.

U postupku reorganizacije uz pomoć Vlade, najveći povjerioci, koje su činili uglavnom državni fondovi, prihvatili su konverziju potraživanja, a postupkom zamjene ispunjenja, prije dvije godine, i regulisanjem socijalnog programa, država je uspjela da reguliše oko 100 miliona evra duga, čime su devastirani FAP i opština Priboj dobili priliku da opet krenu razvojnim putem bez dugova i na zdravim osnovama. Predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović kaže da je FAP oslobođen 100 miliona evra duga i da je radnicima povezan staž, kao i socijalni program.

“Svaki radnik FAP-a dobio je po 6.000 evra, podijeljena su podsticajna sredstva za podsticanje novih poslovnih aktivnosti bivšim radnicima od po 3.000 evra, a Priboj je dobio slobodnu zonu od 27 hektara površine gdje već imamo zaključenih sedam ugovora sa stranim investitorima”, rekao je on.

Savjetnik direktora Srbo Kaličanin kaže da se trenutno radi program 20 vojnih kamiona. Radi se i 40 kamiona za domaće i strane kupce u različitim fazama, a u toku su ozbiljni pregovori s kupcima u Alžiru i Egiptu.

(Agencije)

PODIJELI