Francuzi, otmičari male Maše, žele u francuski zatvor

0
361

Troje francuskih državljana, koji su u Srbiji osuđeni na ukupno 26 godina zatvora zbog otmice male Maše Prenković iz majčinih ruku 11. marta 2015, služe kazne u sprskim zatvorima, ali žele da idu u Francusku.

Oni su preko srpskog Ministarstva pravde podnijeli zahtjeve za transfer – odnosno za služenje ostatka kazni u Francuskoj, a odgovor te države se čeka, kažu za Tanjug u Ministarstvu pravde Srbije.

Sebastijan Branšu, koji je osuđen na 11 godina zatvora, služi kaznu u KPZ Sremska Mitrovica, jedinom zatvoru u Srbiji u kojem kaznu mogu da izdržavaju muškarci, strani državljani.

On je zahtjev za transfer podnio u maju ove godine.

Njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel kazne od devet i sedam godina zatvora služe u ženskom zatvoru u Požarevcu, a molbe za transfer u Francusku su podnijele još u januaru ove godine.

Da bi do transfera uopšte došlo potrebno je da ta država prihvati presudu našeg sudstva, što podrazumeva izricanje iste ili teže sankcije.

Niko od njih za vrijeme služenja kazne nije pravio probleme ili ispade.

Nakon izdržavanja kazne, bilo u Srbiji, bilo u Francuskoj, protiv ovih Francuza počeće primjena mjere zabrane ulaska u Srbiju od po 10 godina.

Svo troje su uhapšeni u pokušaju bjekstva sa djetetom, na dan otmice 11. marta 2015. godine, od kada su bili u pritvoru koji im se uračunava u zatvorsku kaznu.

Pravosnažno su osuđeni i upućeni u zatvore, nakon što je Apelacioni sud u novembru 2017. potvrdio presudu Specijalnog suda u Beogradu, koji nije prihvatio nijednu od teza odbrane.

Odbrana je tvrdila da su otmičari bili u komunikaciji sa roditeljima male Maše, a analizom telefona i kompjutera optuženih nije pronađen trag komunikacije.

Sebastijan Branšu je iznio svoju odbranu tek na kraju suđenja u završnoj reči tvrdeći da je imao dogovor sa Mašinom porodicom o pozajmici djeteta, radi dokazivanja određenih činjenica pred francuskim sudom u postupku za utvrđivanje očinstva koji je vodila njegova pastorka.

Njegova žena, Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka Emerin Ulije Kristel tvrdile u odbrani da nisu znale ništa o otmici deteta i krivicu prebacile na Sebastijana.

Oni su osuđeni jer su iz ruku majke oteli trogodišnju Maše Prenković u martu 2015. u beogradskom naselju Braće Jerković.

Nakon otmice usledila je filmska policijska potera za njima, a sustignuti su i uhapšeni na naplatnoj rampi autoputa ka Zagrebu kod Šimanovaca.

Prilikom hapšenja kod njih su pronađena četiri pasoša, tri njihova i jedan djevojčice malo mlađe od otete Maše.

Oteto dijete su, kako se veruje, hteli da podmetnu francuskom sudu, kako bi DNK analizom utvrdili da nevenčani suprug Emerin Ulije Kristel, sa kojim nisu u dobrim odnosima, nije biološki otac deteta.

PODIJELI