Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

0
232

Danas se navršila 21 godina od ubistva novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina” Slavka Ćuruvije.

Tim povodom Udruženje novinara Srbije (UNS) očekuje da Apelacioni sud u Beogradu potvrdi prvostepenu presudu od 5. aprila prošle godine i traži da državni organi što prije privedu pravdi Miroslava Kuraka, kojem je u ovom predmetu suđeno u odsustvu, jer je u bjekstvu.

UNS ističe da je izricanje presude značajan čin koji treba da znači početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i važan dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe.

Ovo udruženje novinara napominje da pravda, međutim, neće biti zadovoljena ukoliko ne bude utvrđeno ko je nalogodavac ubistva, kao i neposredni izvršilac.

UNS podsjeća da su u prvostepenom postupku koji je vođen četiri godine pred Odjeljenjem za organizovani kriminal u Višem sudu u Beogradu na ukupno 100 godina zatvora osuđeni nekadašnji vrh Resora državne bezbednosti (RDB) – bivši načelnik RDB Radomir Marković za podstrekivanje na ubistvo, te tadašnji načelnik beogradskog centra RDB Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor Druge uprave RDB-a Ratko Romić i rezervni pripadnik RDB-a Miroslav Kurak, kao saizvršioci.

Iz ovog udruženja naglašavaju da je do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije došlo zahvaljujući dugogodišnjoj upornosti novinara i njegove porodice, a prije svega formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Slavko Ćuruvija ubijen je hicima iz vatrenog oružja u Beogradu 11. aprila 1999. godine, tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju, ispred ulaza zgrade u Svetogorskoj 35 u Beogradu, u kojoj je stanovao.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here