Grabar-Kitarović Guteresu: Razmjena teritorija na KiM otvara Pandorinu kutiju

0
296

Razmjena teritorija između Srbije i Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju na jugoistoku Evrope, rekla je u ponedjeljak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glavnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Antoniju Guteresu.

 

Grabar-Kitarović boravi u Njujorku povodom Opšte skupštine Ujedinjenih nacija kojoj će se obratiti u utorak.

U ponedjeljak se sastala s glavnim sekretarom te organizacije Antonijom Guteresom s kojim je razgovarala o “situaciji na jugoistoku Evrope, posebno o Bosni i Hercegovini, odnosima između Beograda i Kosova” te o tome šta će Hrvatska kao “lider na tom području učiniti da bi pomogla u daljnjoj stabilizaciji stanja i rješavanju svih otvorenih pitanja”, javila je Hina.

– Spomenula sam zamjenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Јugoslavije – rekla je hrvatska predsjednica.

Državni vrh Srbije ranije je iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova, s većinski srpskim stanovništvom, za etnički većinski albanski dio južne Srbije, kako bi se dvije zemlje približile u rješavanju spora. Tom planu se snažno protive Francuska i Njemačka, dok su SAD i nedavno Austrija saopštile da bi mogle da prihvate takvo rješenje.

Predsjednica Hrvatske je kritikovala razmjene teritorija i na bilateralnom susretu s albanskim predsjednikom Hašijem Tačijem koji je više puta mijenjao mišljenje po tom pitanju.

Grabar-Kitarović je dodala da je Guteresa zanimalo i šta će Hrvatska činiti u okviru predsjedanja Evropskom unijom te “kako će Republika Hrvatska to iskoristiti, kako za sebe, tako i za svoje susjedstvo”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here