Grabar-Kitarović: “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav

0
650

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav koji je kompromitovan za vrijeme ustaških dana.

Komentarišući činjenicu da je tabla sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” postavljena na mjestu koncentracionog logora u Jasenovcu, Kitarovićeva je rekla da nije istoričar, ali da je njen stav o tome jasan, prenose hrvatski mediji. “Voljela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire o svim simbolima totalitarnih režima.

To su jednostavno pitanja koja dijele hrvatski narod, a nama podjele u ovom trenutku ne trebaju”, navela je Kitarovićeva. Ona je ocijenila da se previše razgovara o ideološkim, a malo o egzistencijalnim pitanjima. “Kada je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku”, rekla je Kitarovićeva.

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ otkrili su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, u februaru prošle godine spomen-obilježje na kojem je uklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni!”. Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu zaključila je da je u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubijeno više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

 

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here