“GRADITI MIR, ALI NE SLAVITI ZLOČINE” Štrbac o pomirenju Srba i Hrvata na koje poziva patrijarh Irinej

0
344

Gradnja mira i suživota između Srba i Hrvata može i treba da počne, ali to ne znači da srpski narod prethodno mora početi slaviti akcije u kojima su ubijani i protjerivani sa svojih ognjišta.

Poručio je ovo direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac povodom apela patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da hrvatsko državno i crkveno rukovodstvo, kao i političke i duhovne vođe srpskog naroda učine sve da između dva naroda zavlada mir.

Patrijarh Irinej je ovih dana izrazio uverenje da je euforija opijenosti zlom prošla, osim kod najusijanijih glava, te da je nastupio pravi čas za razgovor o pomirenju s obzirom na mnoštvo otvorenih pitanja, neriješenih problema i mnogih iskušenja.

On je naveo da je utisak da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znaci da je moguća i takva njihova politika i da, ukoliko je to zaista tako, i srpski narodni prvaci, kao predstavnici naroda stradalog u genocidu treba da čuvajući nacionalnu svijest i dostojanstvo svog naroda, prihvate svaku priliku koja može doprinjeti mirnijem snu i boljem životu srpskog naroda u Hrvatskoj.

Štrbac kaže da nema ništa protiv da se Srbi i Hrvati mire jer će ta dva naroda da žive na ovim prostorima i u budućnosti, kao što su živjeli i u prošlosti.

– Bilo je ratova i prije devedesetih, a bilo je i zločina, pa i težih i gorih i prije devedesetih, ali su ova dva naroda i poslije njih nastavili da žive zajedno, pa su čak stvarali i bratstvo i jedinstvo koje je bilo neuspješan projekat. Nemam ništa protiv ni ovoga što sada započinje u Hrvatskoj između Srba i Hrvata da grade suživot, idu jedni drugima ako treba i svaki dan na komemoracije i pomene. To je po meni civilizacijski čin- ističe Štrbac.

Međutim, kako dodaje on, ono s čime se nikada neće složiti niti podržati bilo kojeg Srbina jeste da slavi akciju “Oluja” koja je dovela do etničkog čišćenja preko 220.000 ljudi i 1.872 poginulih i nestalih, od kojih su 65 odsto bili civili i oko 30 odsto žena.

– To ne mogu da podržim od koga god da dolazi sa srpske strane- poručio je Štrbac. To se, kaže on, odnosi i na poslednju proslavu akcije “Oluja” na koju je otišao potpredsjednik hrvatske Vlade iz SDSS Boris Milošević.

Štrbac kaže da ne može da shvati predstavnike Srba u Hrvatskoj koji su pristali na odlazak i tako dali legitimitet navedenoj akciji.

– Trebalo je naći sve druge moduse suživota samo ne da Srbi odlaze na to slavlje i da urade to što se od njih traži, a to je priznanje hrvatskog narativa o akciji “Oluja” da je ona legitimna, pravedna, neophodna i poštena- zaključuje Štrbac.

/Srpskainfo/

PODIJELI