Grafit “UČK” osvanuo na srpskoj kući u Goraždevcu

0
413

Osobe maskirane fantomkama na kućnim vratima Milenka Dakića u Goraždevcu ispisale su grafit UČK.

To je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Graft je ispisan sinoć oko ponoći, a iz Kancelarije zahtevaju od KFOR-a i policije da pojačaju prisustvo u toj srpskoj enklavi.

“Srbi u Goraždevcu i drugim delovima Kosova sve češće su na meti napada. Imajući u vidu da se taj brutalni pokušaj zastrašivanja dogodio samo dvadeset četiri sata pošto je u drugom delu sela ukradena steona krava Vesku Dašiću, zahtevamo od Kfora i policije da hitno pojačaju prisustvo u toj srpskoj enklavi”, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, iskustvo govori da je radikalizacija političkih poruka Prištine uvijek bila praćena porastom broja nacionalno motivisanih incidenata, tako da se “ni ovoga puta kriminalni i ekstremistički ispadi u Goraždevcu ne mogu posmatrati van konteksta sveopšte antisrpske histerije koju inspirišu nosioci najviših funkcija rištini”.

Iz kancelarije podsjećaju da je u posljednjih nekoliko dana iz Prištine upućeno više ratobornih političkih poruka koje ne mogu biti shvaćene nikako drugačije nego kao otvorena prijetnja čitavom srpskom narodu na Kosovu.

“Krajnje je vreme da međunarodna zajednica i njeni predstavnici najodlučnije reaguju pre nego što neodgovorno poigravanje Prištine sa stabilnošću regiona preraste u nešto mnogo opasnije i razornije!”, smatraju u Kancelariji.

Podsjećaju da su državni zvaničnici Srbije “jasno i glasno poručili da naša država neće biti nemi posmatrač napada na srpski narod i da će umeti da odgovori na svaku eskalaciju nasilja koja bi dovela do masavnog ugrožavanja bezbednosti i života naših građana u pokrajini”.

PODIJELI