GUTAJU SE FIGURICE, ŽILETI, IGRAČKE Roditelji nisu svjesni opasnosti, na OVO obratite pažnju

0
425

“Gutaju se figurice, žileti, novčanice. Piju se šamponi, varikine, lijekovi. Na djeci od jedne do tri godine neko mora držati oči stalno.”

Ovaj savjet uputio je direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, nakon što je ljekarka ovog doma zdravlja , Alma Drešović, prije nekoliko dana spasla život djetetu, koje se gušilo šahovskom figurom.

Iako odrasloj osobi ne bi palo na pamet da dijete može da uošte da dođe u situaciju da se guši šahovskom figurom, zrnom graška, ili čak dijelovima plišane igračke, djeca upoznaju svijet tako što svakakve predmete dodiruju i stavljaju u usta. Tako ima nevjerovatnih primjera, kao što je onaj zabilježen u Crnoj Gori protekle sedmice, kada je u smjenu dr Dređović dovedeno dijete mlađe od godinu i po dana, kome je u grlu bio zaglavljen šahovski pion.

Srećom, doktorka i dežurna sestra brzo su i smireno reagovale, izvukle strano tijelo, a zatim i primjenile reanimaciju.

– Kada smo uklonili strano tijelo, morala sam da radim reanimaciju usta na usta i masažu srca. Poslije dvije reanimacije, čula sam okucaje srca. Kada sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je srce počelo da kuca, ali sam morala da nastavim, jer dijete nije disalo – ispričala je Drešević.

Nakon četvrtog puta, dijete je prodisalo, a već nakon nekoliko dana se oporavilo, te je pušteno na kućno liječenje.

Nedavno je dvogodišnja djevojčica iz Rače popila “asepsol”, koji se nalazio u flašici vode, a do greške je došlo krivicom odraslih. Sredstvo za dezinfekciju “asepsol”, koji u sebi sadrži otrovnu supstancu benzalkonijum-hlorid, a koja može biti i fatalna ako se popije u većim količinama. Nedugo pošto je popilo malo tečnosti, dijete je počelo da povraća.

Do nesreće je došlo tako što je vaspitačica iz druge smjene oštetila flašu u kojoj je bio “asepsol”, a ostatak ovog sredstva za dezinfekciju sipala je u plastičnu flašu jedne od brendiranih voda za piće. Druga vaspitačica, koja za to nije znala, uzela je flašicu sa stola i dala djetetu da pije. Djevojčica je, srećom, dobro.

Takođe, zabilježen je primjer dvogodišnjeg dječaka iz Durama, koji se prošlog novembra ugušio zrnom graška. Pomoć su mu prvo pružili roditelji, a zatim i hitna pomoć, koja je uspjela da napravi prostor za protok vazduha, doduše uz teške muke, dali su mu i masku sa kiseonikom, ali do tada je mališan već bio plav uu licu, a nastupio je i zastoj srca. Prevezen je u bolnicu, ali mu nije bilo spasa.

Jedan od doktora je objasnio da bi bilo nemoguće izvući grašak iz djetetovog grla prstima, imajući u vidu da se grašak zaglavio iza glasnica, a da se oko nejga nalazilo još hrane. Mrtvozornik je zaključio da je dječakova smrt bila nesreća.

– Šestog marta u 8 časova izjutra moj život se preokrenuo. Ustala sam da spremim starije dijete za školu, a onda shvatila da mi je mlađa kćerkica mrtva – ovim riječima počela je ispovijest jedna majka iz Britanije, čija se 18-mjesečna kćerka ugušila plišanim igračkama.

Djevojčica Koni ugušila se u gomili plišanih igračaka sa kojima je dijelila krevet, a koje je njena majka naređala tako da je spriječe da slučajno ne ispadne iz kreveta. Dijete se podvuklo pod najveću plišanu igračku i ugušilo se.

– Od tada ne prođe ni dan da se ne zapitam šta bi bilo da nisam u krevetac stavila igračke. Možda bi zaista i pala. Možda bi sve završilo sa jednom malom čvorugom na čelu, ali bila bi tu. Kakav god da bi bio ishod, sada više nije važno jer nje nema. Ono što ja želim je da ova priča dođe do svakog roditelja – napisala je neutješna majka tada.

Zabilježen je i slučaj desetomjesečne bebe iz Edinburga, koja se zagrcnula parčetom manga, užinom u vrtiću. Dječak je preminuo u bolnici nakon nekoliko dana.

– Kao i mnogi drugi roditelji, sjekla sam mu zrna grožđa. Ali ovaj put je, smijući se, zgrabio grožđe sa stola, i prije nego što sam uspjela da reagujem. Pomislila sam samo, “Molim te, nemoj cijelo zrno da progutaš i da se ugušiš” – ispričala je prije koju godinu majka tada 18-mjesečnog Tobija iz Hemšira.

Ipak, njen strah se ostvario: dječak je počeo da se guši, ali hitna pomoć se brzo pojavila, izvadila zaglavljeno zrno iz djetetovog grla, uz napomenu roditeljima da će ga ujutur vjerovatno boljeti, ali i da je sada sve u redu. Ipak, nije bilo tako: dijete sutradan nije moglo da se probudi, iako mu je srce radilo. Ispostavilo se da je tokom gušenja mozgu predugho bio uskraćen kiseonik. Mali Tobi je tada oslijepeo i izgubio je kontrolu nad ekstremitetima.

Nakon nekoliko godina, vid mu se vratio, ali i morao je da hoda sa pomagalima, nema reflekse niti ravnotežu, i teško mu je da se koncentriše.

Kako da pomognete svom djetetu?

Sljedeće savjete uputila je prim. dr Olga Stanojlović, pedijatar, a objavljeni su na sajtu “Trudnoća i zdravlje”

  • Hrabrite dijete da kašlje. Spontani kašalj predstavlja najbolji način za uklanjanje stranih tijela iz gornjih disajnih puteva
  • Ako dijete nije u stanju da kašlje, ako ne diše, primjenite neku od tehnika za izbacivanje stranog tijela iz disajnih puteva i započnite reanimaciju. Strano tijelo možete izvući prstima samo ako je pristupačno i vidljivo; u suprotnom postoji rizik da strano tijelo gurnete još dublje i pogoršate stanje djeteta.
  • Ako poslije ovih postupaka strano tijelo postane vidljivo, uklonite ga i nastavite sa vještačkim disanjem.
  • Ukoliko vještačko disanje ne dovodi do podizanja grudnog koša, ponovite postupak za izbacivanje stranog tijela ili pokušajte neki drugi. Pozovite hitnu pomoć.

Tehnike za izbacivanje stranog tijela

  1. Udarac po leđima i pritisci na grudni koš za odojče

Odojče stavite na podlakticu nedominantne ruke, sa glavom okrenutom naglavačke i licem prema podu; glavu pridržavajte šakom te ruke. Drugom rukom, korijenom šake, pet puta udarite snažno u predio između lopatica.

Zatim okrenite dijete na leđa; šakom pridržavajte glavu, a ruku oslonite na svoje noge. Glava djeteta i dalje nek bude niža od tijela. Slično kao kod masaže srca, pet puta uzastopno pritisnite na grudnu kost, snažnije i sporije (jedan pritisak treba da traje oko tri sekunde). Ako poslije ovih postupaka strano tijelo bude vidljivo u ustima izvucite ga.

  1. Udarac po leđima i pritisci na grudni koš kod malog djeteta izvode se na stolici. Dijete postaviti preko koljena, sa glavom niže od tijela i licem prema podu. Korijenom šake pet puta ga snažno udarite u predio između lopatica.
  2. Udarac po leđima i pritisci na grudni koš kod starijeg djeteta izvodi se u stojećem stavu. Recite djetetu da se zakašlje iz sve snage; savijte ga unaprijed i pet puta udarite snažno korijenom šake između lopatica. Poslije toga obuhvatite grudni koš objema rukama, šake postavite na donji dio grudne kosti i pritisnite na grudnu kost do 5 puta.
  3. Hajmlihov zahvat izvodi se kod djece starije od godinu dana. Ako dijete sjedi ili stoji priđite mu s leđa i objema rukama obuhvatite grudni koš ispod pazuha. Jednu ruku, stisnutu u pesnicu, stavite na sredinu stomaka, malo iznad pupka, a drugom obuhvatite stisnutu pesnicu. Zatim 5 puta uzastopno pritisnite nagore, pazeći da ne pritiskate vrh grudne kosti ni ivicu rebara. Dijete možete podići, postaviti na stolicu ili kleknuti iza njega.

Ako dijete leži bez svijesti, Hajlmlihov zahvat izvodi se tako što se dijete postavi da leži na leđima, a glava se ispravi tako da lice gleda nagore. Opkoračite noge djeteta, korijen jedne šake stavite na djetetov stomak, malo iznad pupka, ali niže od vrha grudne kosti, drugu šaku stavite na prvu i pritisnite nagore uzastopno 5 puta.

/Srpskainfo/Blic

PODIJELI