Han: Integracija Zapadnog Balkana u EU se zasniva na zaslugama

0
443

Komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanes Han poručio je kako da Zapadni Balkan pripada Evropi.
Јohanes Han (Foto: Profimedia)

U razgovoru za hrvatski Ekspres Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti odgođen na duži period i šta ima da poruči liderima Sjeverne Makedonije, BiH ili Srbije?

– Potpuno suprotno! Već prošlog mjeseca Savjet Evrope je odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom uprkos krizi sa virusom korona. Reprogramiranjem finansijskih sredstava i dodatnim mjerama, poput ukidanja zabrane na izvoz medicinskih proizvoda, jasno pokazujemo kako zapadni Balkan pripada Evropi. Stoga poručujem našim prijateljima sa Balkana da nastave sa reformama na njihovom putu prema EU – rekao je.

Han je naglasio da će svi napori biti priznati.

– Integracija zapadnog Balkana u EU je proces koji se zasniva na zaslugama i kao takav je u istinskom interesu EU. Radi se o izvozu stabilnosti umjesto uvoza nestabilnosti – dodao je on.

PODIJELI