Haos u hrvatskom Saboru: Ivana Pernara iznijeli iz sale

0
411

Oko jedan sat poslije ponoći, tokom rasprave u hrvatskom Saboru o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade na sprovođenju strukturnih reformi – došlo je do incidenta.

Iz sale je izbačen poslanik Živog zida Ivan Pernar, koji je i nakon dvije opomene nastavio da govori o Ivi Sanaderu pozivajući ga da prestane šutjeti i progovori o HDZ-ovim crnim fondovima, pišu hrvatski mediji.

– Ova Vlada vodi zemlju u propast. To vidite po svim demografskim pokazateljima, po tome što je industrijska proizvodnja u padu, po tome što ste ugasili rafineriju, a sada i brodogradilišta, ljudi se svakodnevno iseljavaju iz zemlje. Pravosuđe i dalje štiti i pokriva HDZ. Država danas koristi pravosudni sistem. HDZ koristi pravosudni sistem za obračun s unutarstranačkom opozicijom. Iz toga razloga Sanader je gurnut niz stepenice, a Kalmeta uzdignut. Želim reći da takvo vođenje institucija kako to HDZ sada vodi, gdje pokušava krivicu za sve nedaće svaliti na leđa jednog nesretnika (Sanadera), to smatram licemjernim – rekao je Pernar na što mu je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić oduzeo riječ.
– Neću sjesti i nećete me ušutkavati – rekao je Pernar Brkiću. Brkić mu je tada izrekao opomenu i zatražio udaljenje iz sabornice.

Pernar nije prihvatio tu, kako je rekao, pedagošku mjeru, a Brkić je tada odredio pauzu.
Nakon pauze, straža je došla do Pernara i krenula da ga izvede napolje iz sale.
Straža je u nastavku sjednice krenula nositi Pernara van, a Branimir Bunjac (Živi zid) je izgubio živce. Počeo je vikati i naguravati se sa saborskom stražom.

– Dosta toga, sram vas bilo ! Nemate pravo na to! Mrš, još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se – nećeš živ izaći odavde! Mrš, smeće, mrš – vikao je Bunjac, između ostalog.

– Ovo je Hrvatski sabor, ovo su vam vrijednosti u EU-u i NATO-u, ovo je politika zapadnog imperijalizma kojem je sve podređeno, dame i gospodo – vikao je Pernar dok ga je Straža iznosila iz sabornice. Usput se snimao mobilnim telefonom.
Nakon što su Pernara iznijeli iz sabornice, Bunjac se javio za riječ.

– Gospodine bajkeru, povrijedili ste poslovnik, kukavički ste poslali stražu da izbacuje poslanike Živog zida iz sabornice, a drug put kada to poželite, gospodine bajkeru, izvolite to učiniti sami – rekao je Bunjac, a Brkić mu je izrekao opomenu i zabranu govora do kraja rasprave. Bunjac je izašao van iz sale pa u hodniku nastavio prijetiti saborskoj straži.

(Agencije)

PODIJELI