Haradinaj: Dok sam ja premijer, takse ostaju

0
594

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da će tarife od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi sve dok je on premijer.

“Nadam se da ste me dobro čuli. Vidite gdje sam došao da vam to kažem”, rekao je Haradinaj u svom rodnom mjestu Glođane, u blizini Dečana.

Kako javlja Radio-televizija Kosova, Haradinaj je insistirao na tome da se tarife neće ukinuti sve dok Srbija ne prizna Kosova. Dodao je i da jedino treba ukinuti uslove koje Beograd postavlja Kosovu za nastavak dijaloga.

“Ako se povučemo i ukinemo takse, oni sutra mogu tražiti Trepču, uklanjanje vojske i još ponešto”, poručio je.

Haradinaj je dalje istakao i da je odluka da se uvede stopostotna tarifa na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine zajednički donesena.

“Jedna stvar je istinita, a to je da, kada smo donosili odluku o taksama, bili smo jednoglasni, tako da je svako od njih rekao “da”. Nije dobro da bilo ko pokuša suspendovati tarife bez prethodnog dogovora”, izjavio je.

Premijer Haradinaj se protivi zahtjevima SAD i Evropske unije da tarife ukinu ili suspenduju.

Vladajući koalicioni partner Demokratska partija Kosova (PDK), koju je osnovao aktuelni predsjednik Kosova Hašim Tači, preko svog predsjednika Kadrija Veseljija, ranije je predložila da tarife budu suspendovane na 120 dana.

Sam Tači, stava je da se one trebaju ukinuti, jer to od Prištine zahtijevaju Sjedinjene Američke Države.

“Treba poslušati prijateljski savjet SAD i ukinuti tarife”, poručio je ne jednom.

Dodao je i da je “jedna stvar sigurna, s taksom na snazi neće biti vizne liberalizacije za narod Kosova“.

“Savjet SAD bit će ispoštovan. No, možda će trebati malo vremena da se to uradi”, istakao je Tači.

(Srna)

PODIJELI