Haradinaj ne odgovara SAD-u, nema ukidanja taksi

0
375
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da još nema odgovor na zahtjev SAD da se hitno ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da mu treba još vremena da donese odluku.

Haradinaj je izjavio da je Kosovo zainteresovano za odlične odnose sa SAD i da će učiniti sve da oni ostanu takvi. Kada su u pitanju Srbija i BiH takse ostaju na snazi, kazao je on.

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je pogrešna pretpostavka da Kosovo može bez posledica da preduzima akcije suprotne interesima SAD. Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje “sveobuhvatnog i obostrano korisnog” sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD.

“Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i BiH jedna od neophodnih mjera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mjere”, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uspješno samo u partnerstvu sa SAD, a akcije koje ruše dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse, suprotni su interesima Vašingtona.

PODIJELI