Haradinaj: Ubistvo Ivanovića je tragedija, motivi nisu etnički!

0
830

Ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića strašan je događaj – tragedija, rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, ističući da je Kosovo stabilno.

“Ovaj teroristički čin neće ostaviti posljedice na pregovarački proces između Prištine i Beograda koji se vodi u Briselu”, naveo je.

Komentarišući posjetu predsjednika Aleksandra Vučića Kosovu, Haradinaj je rekao da smatra da je retorika između Kosova i Srbije umjerenija.

Istakao je da je ubistvo Olivera Ivanovića strašan događaj, tragedija, i dodao da su zainteresovani da rasvijetle slučaj i otkriju istinu.

“Mogu postojati razni motivi, politički i kriminalni, ali nisu etnički”, rekao je Haradinaj za HRT.

Na pitanje kakvo je bezbjednosno stanje u ovom trenutku na sjeveru Kosova, kosovski premijer rekao je da je Kosovo stabilno.

“Kosovski Ustav i kosovski propisi primjenjuju se i na sjeveru. Postoje kosovski sudovi i policija. Naravno, onde je sve to bilo neformalnije, u ekonomiji i drugim procesima, ali se stabilizje, u procesu je stabilizacije”, istakao je i dodao kako ovaj čin neće ostaviti posljedice na pregovarački proces između Prištine i Beograda koji se vodi u Briselu.

“Riječ je o izolovanom slučaju, o tragičnom, neprihvatljivom događaju. Kosovo je pokazalo da ima kapacitete i za istragu i za bezbjednost uopšte. Istovremeno, stav je Kosova da ne treba nastaviti s postojećim dijalogom, nego da treba preći u njegovu završnu fazu, da Republika Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova. Mi ne želimo ići unazad. Kosovo je opredjeljeno za evroatlantske integracije, za Evropu i NATO, i istovremeno njeguje prijateljstvo s Amerikom koje se ističe i koje je posebno”, rekao je Haradinaj.

(b92)

PODIJELI