Hašim Tači ne da „ni centimetar kosovske teritorije“

0
468

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači tvrdi da podjele i razmijene teritorije Kosova mogu da se dogode samo preko njega mrtvog, te da o tome pričaju oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i koji su prijatelji sa Milanom Radoičićem.

„Razmjena teritorija se nikada neće desiti, razmjena teritorija je pogodba i nikada neće biti dozvoljena, a podjela Kosova se može dogoditi samo preko mene mrtvog“, rekao je Tači u Tirani, gdje je održan susret sa albanskom dijasporom.

Niko ne može da podijeli Trepču, Mitrovicu i jezero Gazivode, niti da uzme centimetar kosovske teritorije, naglasio je Tači, prenijela je „Gazeta blic“.

„O podjeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i koji su prijatelji su sa (Milanom) Radoičićem“, kazao je Tači i dodao da niko ne može da porekne njegovu posvećenost pripajanju Kosovu tzv. Preševske doline, odnosno Preševa, Bujanovca i Medvjeđe, tri opštine na jugu centrale Srbije, a da to ne utiče na cjelovitost tzv. republike Kosovo.

Tači je odbacio i bilo kakav oblik uspostavljanja Balkanske unije, jer to narušava „teritoriju republike Kosovo“.

„Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD i EU, ali ima i političke protivnike. Vojska Kosova će biti vojska mira…“, rekao je Tači.

Izrazivši zahvalnost SAD zbog podrške transformaciji „kosovskih bezbjednosnih snaga“ u takozvanu vojsku, Tači je kazao da se Priština priprema za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Beogradom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

„Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferencije na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti podršku SAD“, rekao je Tači.

Tači je takođe kazao da neće dozvoliti rušenje odnosa Kosova i SAD zarad uskih političkih interesa.

„Moramo da radimo zajedno sa SAD bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevno politički interesi kompromituju naše odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su najzaslužnije za kosovsku nezavisnost“, prenijela je „Gazeta ekspres“. Izvor:(SPUTNIK)

PODIJELI