Hiljade vjernika i večeras na molebanu u Sabornom hramu u Podgorici

0
363

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i oko njega sabrale su se i večeras hiljade ljudi povodom molebana Presvetoj Bogorodici za spas srpskih pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori koje su došle pod udar diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Nakon molebana, vjerni narod krenu je u molitvenu šetnju do crkve u podgoričkom naselju Momišići, gdje počivaju 42 momišićka mučenika, i nazad do Sabornog hrama.

Sveštenici su i večeras ponovili da će sa inkonom i svijećom u ruci vjerni narod usprotiviti otimanju svetinja Srpske paravoslavne crkve /SPC/ od aktuelnog režima i njihovog zlog zakona.

“Ovako veliki broj vjernika na molebanim i u litijama u Podgorici i potom i u drugim gradovima Crne Gore svako veče je najbolji dokaz i potvrda da ćemo odbraniti pokušaj otimanja naših svetinja”, rekao je sveštenik Nikola Pejović.

On je rekao da svako veče širom Crne Gore desetine hiljada vjernika sa svojim vladikama, monasima i sveštenstvom podiže glas protiv nakaradnog zakona kojim se žele SPC oduzeti hramovi, crkve, manastiri i ćivoti svetaca.

Prema procjenama Mitropolije crnogorsko-primorske, širom Crne Gore od Pljevalja, Berana i Bijelog Polja, pa do gradova na primorju svako veče na protestima se okupi oko 70.000 vjernika.

Peticiju protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti, prije nego što je usvojen 27. decembra u Skupštini Crne Gore, potpisalo je više od 110.000 vjernika.

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori predviđa se da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

PODIJELI