Hram Svetog Save dočekuje predsjednika Rusije: Evo šta će uraditi Vučić i Putin

0
669
Hram Svetog Save spremno dočekuje predsjednika Rusije Vladimira Putina koji će sutra sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obići hram na Vračaru, a dvojica predsjednika simbolično će učestvovati u postavljanju jednog od mozaika.

Kako je rekao koordinator radova u Hramu Svetog Save Nikola Obradović sve je spremno za dolazak visokih zvaničnika koji će, kako je predviđeno, obići kriptu i naos hrama.

“Uvjeriće se kako teku radovi na ugradnji mozaika i simbolično će učestvovati u samom ljepljenju dijela mozaika,” rekao je Obradović.

On navodi da su u u hramu u toku građevinski radovi i da se trenutno malterišu i pripremaju površine za postavljanje mozaika, a istovremeno se radi i na postavljanju mozaika u oltarskom dijelu hrama koji je djelo ruskih umjetnika.

Thumbnail

Obradović podsjeća da je uz pomoć ruske kompanije ”Gaspromnjeft” do sada finansirana izrada cijele kupole u mozaiku, najveće kupole u pravoslavnim hramovima koja je urađena u mozaiku, površine čak 1.250 kvadrata.

Dodaje da je sva ikonografija Hrama Svetog Save urađena pod rukovodstvom ruskog mozaičara akademika Nikolaja Muhina.

“Osim kupole, ruski umjetnici rade i oltarski dio u istoj tehnici i tehnologiji izrade mozaika. Uskoro će početi i radovi na postavljanju mozaika na površinama između polulukova i glavnih nosećih stubova”, kaže Obradović.

U velike radove koji predstoje u hramu na Vračaru on ubraja i izradu monumentalnog ikonostasa, visokog više od 6,5 metara i širokog više od 21 metra.

Thumbnail

“Biće urađen u kamenu i predstavljaće monumentalno zdanje u samom hramu. To je jedan od velikih poslova, a drugi veliki posao koji je pred nama je izrada kamenih podova veoma složene strukture i koji se rade po svim kanonima pravoslavne arhitekture.

Na pitanje da li se očekuje dalja podrška Rusije u radovima na hramu, kaže: “Iskreno se nadamo bratskoj pomoći bratske Rusije. Inače, kompanija Gaspromnjeft je pomogla ugradnji mozaika na kupoli sa četiri milion evra”, podsjeća Obradović koji očekuje da će većina radova biti završena do kraja decembra ove godine.

”Možda će ostati nešto oko radova na postavci mozaika ili ikonopisima, ali većina poslova trebalo bi da bude završena do kraja godine”, kaže Obradović.

Glavni inženjer za montažu mozaika u Hramu Svetog Save Jevgenij Čelišev nada se da će se predsjednicima Putinu i Vučiću dopasti izvedeni radovi u hramu i ističe da je za ruske umjetnike velika čast što učestvuju u njegovoj dogradnji.

“Od inicijative za Izgradnju je prošlo je više od 100 godina i mi smo tu da ga završimo”, kaže Čelišev i Dodaje da u Hramu Svetog Save trenutno radi 22 umjetnika iz Rusije.

“Radovi na postavljanju mozaika počeli su 2016.godine kada je urađen mozaik na glavnoj kupoli površine više od 1240 kvadratnih metara i prečnika 30 metara što predstavlja najveću na svijetu urađenu kupolu” ističe Čelišev.

Za izradu tog mozaika upotrebljeno je, kaže, više od 40 tona stakla u boji zapečenog sa zlatom i srebrom.

Predsjednici Putin i Vučić imaće priliku da vide i upravo završeni mozaik Bogorodice visok više od osam metara koji će biti postavljena ispod kompozicije “Isusa Spasitelja”.

“U pitanju je izvanredna kompozicija sa arhitektonske i umjetničke tačke gledišta. To je veoma teška krivolinijska površina koju smo uspjeli da savladamo”, naveo je Čelišev.

Inače, osim Rusije koja pomaže postavljanje mozaika, završetak radova na Hramu Svetog Save finansira i Vlada Srbije koja je izdvojila 10 miliona evra za završetak radova u hramu.

Kako je za RTS rekao starešina Hrama Svetog Save, vladika Stefan, taj novac je predviđen za sve radove osim mozaika – postavljanje podova, grijanje, ikonostase, unutrašnje ukrašavanje…

”Mozaik je vrlo skup i koštaće preko 30 miliona evra, ruska strana isfinansirala je prvu etapu, ”Gaspromnjeft” je konkretno finansirao kupolu, sada se očekuje da će ruska strana pomoći i za drugu etapu, a Vlada Srbije je spremna da izfinasira ostatak mozaika”, rekao je vladika Stefan.

((Espreso.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here