Hrvat zaprepastio Nijemce: Neću nositi traku duginih boja, ja sam hrišćanin

0
541

Josip Brekalo, mladi reprezentativac Hrvatske i igrač Volfsburga, zaprepastio je njemačku javnost protivljenjem pravilu njegovog kluba.

Kapiteni “vukova” od početka ove sezone u svim kategorijama, od najmlađih uzrasta do seniora, te muškoj i ženskoj sekciji, na rukavu nose traku u duginim bojama, poznati simbol tolerancije prema homoseksualcima.

Volsburg je ovo pravilo ustanovio na inicijativu njegove kapitenke Nile Fišer i kako bi dokazao da je “sportsko društvo koje se zalaže za tolerantno društvo”, kako je rekao direktor Jorg Šmadke.

Traku duginih boja nose i oba kapitena muškog seniorskog tima, veznjak Josuha Guilavogui i golman Koen Kastils. Potonji ju je imao na rukavu za vikend u prvom kolu Bundeslige, tokom pobjede 2:1 protiv Šalkea.

Ali, Brekalo (20), koji je igrao u prvom timu na spomenutoj utakmici, poručuje da nikada ne bi omotao oko ruke traku s duginim bojama: “Odgojen sam jako religiozno. Nemam ništa protiv da neko drugačije živi, dok je to samo njegova stvar. Ali ovaj simbol ne želim i neću nositi jer se protiv mom hršćanskom svjetonazoru.”

Zanimljivo je i kako je Brekalo objasnio što je na Instagramu lajkao negativne komentare o pravilu svog kluba da s kapiteni i muškog i ženskog tima nose trake duginih boja: “Nikada ne bih lajkao tako nešto. Očigledno se radi o problemu s mojim telefonom.”

(index.hr)

PODIJELI