Hrvati nabavljaju dronove za kontrolu granice

0
423
Hrvatski MUP nabavlja bespilotne letjelice. Uz njih zahtijevaju isporuku kombi vozila za prevoz letjelica, smještaj operatera i upravljačke jedinice.

Dok čekaju zeleno svjetlo za ulazak u šengenski prostor, pritisak ilegalnih migranata na hrvatsku granicu sve je veći. Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) u nadzoru će pomoći bespilotne letjelice, odnosno dronove, koje će nabaviti od firmi King ICT i Alfatec Group.

MUP je još u aprilu raspisao konkurs za nabavku ukupno sedam bespilotnih letjelica, i to onih malog, srednjeg i velikog dometa.

Tri letjelice srednjeg dometa za MUP će nabaviti hrvatska kompanija Alfatec Group za tri i po miliona kuna (oko 470 hiljada evra) s PDV-om. Riječ je o višestruko nižem iznosu od predviđenih devet i po miliona kuna bez PDV-a, koliko je iznosila procjenjena vrijednost nabavke.

Dvije bespilotne letjelice velikog dometa MUP će, pak, kupiti od firme King ICT, i to za nešto manje od 17,4 miliona kuna s PDV-om, što je nešto niže od procijenjene vrijednosti nabavke.

Letjelica, koja im je potrebna, ne smije biti teža od 200 kilograma, a raspon krila ne smije biti veći od četiri i po metra. Maksimalna brzina bespilotnih letjelica velikog dometa je 100 km/h, a MUP je tražio da maksimalna visina na kojoj letjelica može uzletjeti bude minimalno 2500 metara iznad nivoa mora.

Vrijednost bespilotnih letjelica koje je King ICT isporučio MUP-u u aprilu 2018. iznosila je 267 hiljada kuna s PDV-om. MUP je od njih krajem decembra 2017. kupio bespilotnu letjelicu za 48 hiljada kuna, kao i termovizijsku kameru za tu bespilotnu letjelicu, vrijednu 85 hiljada kuna.

PODIJELI