Hrvatska gradi prihvatilište za migrante

0
247

Vlada Hrvatske planira da u Maloj Gorici, nedaleko od Petrinje izgradi prihvatilište za tražioce azila.

U maju ove godine Samostalni sektor MUP-a za Šengensku koordinaciju i fondove EU donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava za izgradnju Prihvatilišta za tražioce azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju.

Kako se navodi, stanovnici Petrinje i naselja Mala Gorica još ne znaju ništa o tome, osim što su do njih stigle glasine o dolasku migranata.

– Nas niko ništa nije pitao. Neću reći da se bojim, ali nije nam svejedno. Posebno kada čujem da će u naselju biti mjesta za više od 1 500 ljudi. Ko zna ko će nam uskoro biti komšije. Biće ih više nego nas u selu – rekao je jedan od mještana.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović tvrdi da nije bio ni uključen u donošenje te odluke, niti je informisan o tome.

Nekadašnje izbjegličko naselje u Maloj Gorici godinama je već prazno, montažni objekti su uništeni, opljačkani, neupotrebljivi za stanovanje, a Vlada tu planira da izgradi kontejnersko naselje.

Kako piše u odluci o dodjeli sredstava za izgradnju prihvatilišta u Maloj Gorici, svrha projekta je osiguranje dodatnih kapaciteta radi unapređenja uslova smještaja i pružanja usluga prihvata tražiocima međunarodne zaštite.

Hrvatski MUP navodi da će Prihvatilište biti namijenjeno malom broju tražilaca azila.

– Ministarstvo će s lokalnom zajednicom, udruženjima civilnog društva i građanima detaljno i pravovremeno komunicirati sve informacije vezane uz osnivanje Prihvatilišta za tražioce azila u Maloj Gorici – navodi se u saopštenju hrvatskog MUP-a.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here