Hrvatska: Naplaćeno 17.000 evra zbog kršenja samoizolacije

0
489

Glavni državni inspektor Hrvatske Andrija Mikulić izjavio je sinoć da je Državni inspektorat, koji je od preko 800 policijskih prijava zbog kršenja mjere samoizolacije procesuirao više od 600, do sada naplatio kazne u ukupnom iznosu od oko 130.00 kuna /oko 17.000 evra/.

Mikulić je istakao da je nevjerovatno i loše to što neki ljudi, bez obzira na epidemiju korona virusa i sve apele da ostanu kod kuće, i dalje krše samoizolaciju, neki i više puta.

On je za RTL rekao da je Inspektorat pokušao da tome doskoči izdavanjem prekršajnog naloga sa kaznom od 8.000 kuna /oko 1.050 evra/, a za one koji ponovo prekrše tu mjeru 30.000 kuna /3.930 evra/.

– Osobu koja to učini i poslije pomenutih kazni, sanitarni inspektori na prisilan način i u saradnji sa policijom i Civilnom zaštitom vode u karantin – rekao je Mikulić.

On je naglasio da su do sada zabilježena dva takva slučaja.

– Ako bi se to desilo ponovo, mislim da nam ostaje još samo jedna mogućnost – da se takvim ljudima bavi jedna posebna grana medicine koja se zove psihijatrija, jer nije normalno da naši sugrađani ne žele da paze ni na sebe, ali ni na svoju porodicu i cijelu zajednicu – poručio je Mikulić.

On je naveo i da uprkos odluci hrvatske Vlade o sprečavanju dizanja cijena 27 osnovnih životnih namirnica, neki trgovci u maloprodaji i veleprodaji tu odluku nisu poštovali.

– Konkretno, za so i tjesteninu cijena se dizala za oko 13 odsto, za dječiju hranu i svježe meso i do 30 odsto, a najviše se cijena dizala za dezinfekciona sredstva, zaštitne maske i rukavice, čak do 594 procenta – rekao je on.

Mikulić je naglasio da su sve prodavnice i trgovački lanci koji su to činili pod budnim okom inspektora i da će ako i dalje budu kršili Vladinu odluku, to biti objavljeno u javnosti.

On je dodao da je inspektorima dat nalog da prema tim kompanijama ili prodavnicama idu s prekršajnim nalozima do 100.000 kuna /oko 13.000 evra/ u maloprodaji i 300.000 kuna /oko 39.300 evra/ u veleprodaji.

/Srna/

PODIJELI