Hrvatska policija spriječila desetine tražilaca azila u prelasku granice

0
300

Hrvatska policija je u proteklih desetak dana spriječila na desetine migranata sa statusom tražilaca međunarodne zaštite u Hrvatskoj da uz pomoć krijumčara nezakonito pređu granicu prema drugim zemljama EU.

Posljednji takav slučaj zabilježen je u petak u blizini Zagreba, kad su uhvaćena dvojica Rumuna u pokušaju krijumčarenja 24 tražioca međunarodne zaštite u Hrvatskoj, prenijeli su hrvatski mediji.

U policiji kažu da su ti slučajevi dokaz da dobar dio tražilaca međunarodne zaštite ne želi ostati u Hrvatskoj već da je pokušavaju koristiti kao zemlju tranzita prema drugim zemljama EU.

Osim migranata tražilaca azila, policija je u zadnje vrijeme spriječila i nekoliko slučajeva pokušaja prebacivanja u zemlje EU stranaca koji su u Hrvatsku ušli nezakonito.

Hrvatska policija prošle godine je razbila čak pet puta više lanaca krijumčarenja migrantima nego dvije godine ranije.

Prošle godine je otkriveno 365 krivičnih djela organizovanog krijumčarenja migranata, a u 126 slučajeva ta su krivična djela počinjena u sastavu zločinačke organizacije.

Godinu ranije zabilježeno je 156 krivičnih djela, od čega 27 u sastavu zločinačke organizacije, dok 2015. službene statistike bilježe tek 68 takvih krivičnih djela, odnosno 27 organizovanih.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here