Hrvatska policija spriječila zvaničnike EU da ispitaju stanje na granici sa BiH

0
384

Evroparlamentarce koji su juče došli u Hrvatsku kako bi ispitali stanje na granici između BiH i Hrvatske, nakon brojnih upozorenja organizacija civilnog društva i institucija na nasilje i kršenja ljudskih prava, dočekala je policijska blokada.

Četiri evroparlamentarca Pietro Bartolo, Alesando Moreti, Pjer Frančesko Majorino i Brando Benefei stigli su na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uvjerili kako Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija je to spriječila bez argumenata, prenosi Klix.

Italijanski Avenire navodi da je situacija u šumi Bojna na hrvatskoj teritoriji bila prilično napeta, te da je policija jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pietra Bartola i njegove kolege u namjeri da ih spriječi da dođu na mjesto kontrole gdje migranti uglavnom bivaju spriječni da uđu u Hrvatsku.

Put je, prema navodima ovog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i dvadesetak graničnih policajaca.

“Nakon dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara su prošli policijsku traku u namjeri da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naređenje da stigne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je desetak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima”, opisuje Avenire šta se desilo.

“Šta se tu ima sakriti? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standardne, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo?”, pitali su predstavnici Brisela.

Hrvatski diplomatski izvori pokušali su postupke policije opravdati navodeći da je prisustvo parlamentaraca moglo podstaći ilegalne akcije migranata s bh. strane.

“Ako smo planirali počiniti neki zločin, onda trebate napisati službenu žalbu i objasniti nam šta smo konkretno uradili”, kazao je Benefei u žučnom telefonskom razgovoru sa hrvatskim abasadorom u Italiji.

U ovom trenutku nije isključeno da Evropska unija i Italija zatraže objašnjenje od Zagreba za ovakve postupke policije.

klix

PODIJELI