Hrvatska traži sto miliona evra odštete za izgradnju RiTE Gacko

0
663

Pregovarački tim BiH još nije imenovan, a rok za pokretanje arbitraže ističe za petnaest dana. Hrvatska traži sto miliona evra odštete za  predratno ulaganje u izgradnju Termoelektrane Gacko.

Na Savjetu ministra je da odredi komisiju koja bi do 1. decembra trebala da pokrene mirno poravnanje sa Hrvatskom. Imenovanje komisije je propalo juče zbog otkazivanja sjednice Savjeta, ali zamjenik predsjedavajućeg uvjerava da Srpska neće platiti milionski ceh sporosti bh. institucija.

“Vjerujem da će ovaj stalni tim da se formira sledeće sedmice, u srijedu ili četvrtak, ali to na bilo koji način ne remeti ulogu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine i institucija u Republici Srpskoj da sa Hrvatskom elektroprivredom sklope eventualnu nagodbu”, izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U slučaju da pregovori propadnu ili do njih uopšte ne dođe zbog zastoja u Savjetu ministara, očekuje se da Hrvatska pokrene međunarodni spor. U Ministarstvu industrije kažu da će sutra sjesti sa predstavnicima gatačke termoelektrane da vide šta i kako dalje, a opet će mnogo toga zavistiti od bh. institucija.

vlcsnap-2017-11-16-19h44m14s139

“Nakon prvog decembra, ako Hrvatska elektroprivreda krene u tužbu, tada će nama biti ostavljen rok za izbor arbitra od strane Bosne i Hercegovine. Naravno Republika Srpska će pokušati da utiče na izbor arbitra u saradnji sa Pravobranilaštvom BiH kao što smo radili na slučaju Ugljevik”, rekao je Milan Baštinac, pomoćnik ministra energetike i rudarstva.

Ranije je ministar industrije  najavio mogućnost da  Srpska uzvrati tužbom za  hidroelektranu Dubrovnik koja je na teritoriji Hrvatske ali se napaja iz akumulacionog jezera Bileća. Hrvatska ipak ne odustaje od pokušaja  da naplati ulaganja koja procjenjuje na 400 miliona nekadašnjih njemačkih maraka a pozivaju se na sporazum o zajednićkoj izgradnji koji im garantuje vlasništvo. Bez obzira na političke komplikacije bh. Pravobranilac tvrdi da sto miliona nećemo izgubiti.

“Što se tiče uspjeha ja lično smatrama da se radi o ulaganjima od prije rata kada je bila jedna država i da taj sporazum nema okvire međunarodnog sporazuma tako da Bosna i Hercegovina ima dobre šanse da uspije u tome”, kazao je Mlađan Mandić, pravobranilac BiH.

Termoelektrana je građena iz nekadašnjeg Saveznog fonda za nerazvijene republike koji su koristili  Kosovo, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina. U slučaju tužbe BiH će morati da izdvoji milione jer sporovi pred Međunarodnim sudom za zaštitu ulaganja u Vašington, koštaju i po nekoliko miliona evra.

ATV

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here