Hrvatski meteorolozi: Biće oluja, grada, kiše i poplava

0
382

Hrvatski meteorolozi su za danas najavili veliku promjenu vremena zbog koje su izdata brojna upozorenja, uključujući i crveni meteoalarm.

Vrhunac nestabilnog razdoblja biće u drugom dijelu petka i u subotu prije podne, kada u većini Hrvatske slijedi razmjerno brza i žestoka promjena vremena zbog koje su meteorolozi DHMZ-a objavili brojna upozorenja, najavio je glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Budući da se dodatno povećala ionako velika vjerovatnoću za olujno nevrijeme s često obilnom kišom i grmljavinom, mjestimično i gradom te bujičnim poplavama, meteorolozi DHMZ-a podignuli su za danas poslijepodne i naveče stepen opasnosti na crveni – najviši mogući u centralnoj Hrvatskoj, a lokalno nevrijeme s obilnom kišom moguće je i u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

Preporučuje se preduzimanje mjera samozaštite i odgađanje putovanja koja nisu od važnosti jer postoji opasnost za život od munja, grada, bujičnih poplava i olujnog vjetra te oštećenja imovine i drveća, a mogući su prekidi u saobraćaju i snabdijevanju energijom.

Za sjevernu i centralnu Hrvatsku se prognozira obilna kiša uz izražene pljuskove te grmljavinsko nevrijeme, a moguće su i bujične poplave.

Istra i sjeverna Dalmacija su pod narandžastim meteo-alarmom, i to zbog obilne kiše i grmljavinskog nevremena. Usto je moguć grad, ali i bujične poplave.

Centralna i južna Dalmacija su pod žutim meteo-alarmom zbog izraženih pljuskova, a pod žutima alarmom su i ostrva duž obale te Kvarner i Kvarnerić kao i zapadna obala Istre i to zbog jakog vjetra do 75 km/h, piše 24sata.hr.

/Nezavisne/

PODIJELI