Hrvatski stručnjak o koroni: Ne izgleda dobro

0
202

Povećan broj zaraženi umrlih, ne pokazuju Hrvatsku u dobrom svjetlu u Evropi, kaže je molekularni biolog Ivan Ðikić komentarišući sitauaciju u Hrvatskoj.

Kad je riječ o mjerama, Ðikić smatra da je trebalo da stroge mjere budu i ranije uvedene.

“Mislim da je Nacionalni štab postao mnogo oprezniji u iznošenju podataka, pa javnost bolest može da percipira kao ozbiljnu, što ona i jeste”, rekao je hrvatski naučnik za Novu TV, prenosi Jutarnji list.

Na pitanje je li dobra ideja da se smanjuje broj dana u samoizolaciji, Ðikić kaže da to zavisi od zemlje do zemlje. U Hrvatskoj to u jednoj opštini može biti dobro, a u drugoj ne.

Dodao je da je cijeli svijet blizu vakcine.

“Imate osam vakcina koje napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat, čak i ova ruska, prema kojoj smo bili kritičkog mišljenja jer nisu bili objavljeni podaci. Prošle nedjelje su objavljeni u Lancetu i zaista su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. Međutim, sama registracija je prerana”, smatra Ðikić.

Dodao je i da je dobro to što se dogodilo u Oksfordu, jer se radi vrlo kritično.

“To pokazuje povjerenje u sistem i verujem da građani imaju određenu dozu sigurnosti da će te vakcine biti djelotvorna i da neće biti štetne”, rekao je naučnik.

Poručio je da je svakako važna i vakcinacija protiv gripa.

“Treba vakcinisati i djecu. Tako štitimo i sebe i okolinu, a istovremeno ćemo pomoći ljekarima da bolje prepoznaju zarazu kovidom”, istakao je Ðikić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here