Imam tumor na mozgu, a na pregled su me naručili 2017.”

0
1783

Tajani Dedić (40) iz Zagreba tokom 2008. dijagnosticirali su tumor na mozgu. Neoperabilan je, a stanje joj se posljednjih mjeseci pogoršalo. Ljekar ju je poslao na hitnu magnetsku rezonancu, a u tri bolnice u Zagrebu termin je dobila tek koncem sljedeće godine.

 

– Radila sam u trgovačkom lancu kao prodavačica. Uoči Badnjaka 2007. godine na poslu sam pala u nesvijest. Na Hitnoj su prvo mislili da je riječ o iscrpljenosti, pa da sam imala moždani udar, a onda je CT pokazao da imam tumor na mozgu. Operisali su me u  kako bi uzeli uzorak i ustanovili o kakvom je tumoru riječ. Tek kada su mi otvorili glavu shvatili su da je tumor neoperabilan jer se omotao oko živca za ravnotežu, ali srećom, dobroćudan – započinje svoju priču Tajana Dedić (40) iz Zagreba čiji se život u sekundi promijenio.

Nakon operacije mjesecima se oporavljala, a najteže joj je palo što je od potpuno samostalne žene postala pacijentica kojoj je pomoć potrebna 24 sata na dan. Kada su je operisali, tumor je bio velik oko pet milimetara. Danas je narastao do centimetra i 7 milimetara. Doktori su joj odredili obaveznu magentsku rezonancu svake godine kako bi se vidjelo ima li promjena.

– Stanje mi se u zadnje vrijeme pogoršalo. Padam u nesvijest, hvataju me omaglice, imam glavobolje. Otišla sam doktoru koji me poslao na hitnu magnetsku rezonancu. Poslala sam upit u tri zagrebačke bolnice – KB Sestre Milosrdnice, KB Dubrava i na Rebro. Sve tri su mi odgovorile da prvi slobodni termin imaju tek krajem sljedeće godine, u decembru 2017. Ljuta sam i razočarana, jer do tada se moja situacija može bitno promijeniti. Ako je to hitno, šta je s onim pacijentima kojima nije hitno? – žali se ona.

Nakon operacije više nije mogla raditi i završila je u invalidskoj penziji koja iznosi 1200 kuna na mjesec.

– To je katastrofa! Kao da sam htjela biti bolesna, pa me sad sistem sa svih strana kažnjava. Radi velike brige za zdravlje, uzela sam cijelu svoju mirovinu i još se dodatno zadužila da odem privatno na magnetnu koja košta 1400 kuna. To ću sad dugo otplaćivati, ali barem znam da se stanje što se tumora tiče nije promijenilo pa mogu na daljnje pretrage da ustanovimo razlog pogoršanja – kazala je Tajana čija bitka za zdravlje još nije završila.

Majka je dvojice sinova koji imaju 18 i 20 godina, no žive s ocem. Razvedena je i živi kod sestre, a teška financijska situacija dodatno je pogađa. Nada se da će sa svojim “podstanarom” u glavi pronaći način da funkcionišu.

– Meni u ovom trenutku ništa ne može pomoći. Ne mogu piti lijekove, ići na hemoterapiju, imati poseban način prehrane. Preostaje mi samo čekanje i suživot s tumorom. Najsretnija sam i lakne mi kad na pregledu dobijem odgovor: Nema promjene, sve je isto kao i prošli put – zaključila je Tajana ne krijući ogorčenje zdravstvenim sistemom.

Za komentar su iz portala 24sata.hr zamolili u sve tri bolnice, ali nisu dobili odgovor.

– Pacijentica mora prilikom narudžbe za MR mozga imati medicinsku dokumentaciju  ljekara specijaliste koji je indicirao pretragu, iz koje je vidljivo hitnost odnosno u kojem vremenu je potrebno učiniti MR mozga, koju pacijentica nije imala prilikom upisa na Centralnom naručivanju.

-Pacijentica se mora javiti ljekaru specijalisti (neurohirurgu ili neurologu) koji će je uputiti na hitni bolnički termin – kazala je doc.dr.sc. Dijana Zadravec iz KBC Sestre milosrdnice./24sata.hrDatum objave:22 June 2016, 21:48/

PODIJELI