Incident na međunarodnoj vojnoj vježbi: Hrvatski vojnici pjevali antisrpske pjesme

0
204

Na nedavnoj međunarodnoj vojnoj vježbi u Hrvatskoj, u kojoj su učestvovali i pripadnici Oružanih snaga BiH, desio se incident s nacionalnim obilježjima, saznaje Srpskainfo.

Kako tvrde naši izvori iz vojnih krugova, sama vježba je prošla bez ikakvih problema, ali se ružna scena dogodila na zajedničkoj večeri za sve učesnike, koju su priredile Oružane snage Hrvatske.

– Tu je nekoliko hrvatskih vojnika, očigleno u pripitom stanju, počelo da pjeva nacionalističke pjesme, vrijeđajući srpski narod – tvrde naši sagovornici.

Iako je od ove vježbe prošlo nekoliko sedmica, ni Hrvatska ni BiH nisu obavijestile javnost da se pomenuti incident dogodio. Tek nakon pitanja Srpskainfo iz Ministarstva odbrane BiH potvrđeno je da su upoznati s ovim događajem.

– Postoje saznanja da je nakon završene vježbe, na kojoj su učestvovale Oružane snage Bosne i Hercegovine, na zajedničkoj večeri od strane pojedinih pripadnika Hrvatske vojske bilo nedoličnog ponašanja, a što su nadležne komande Oružanih snaga Republike Hrvatske nakon istražnih radnji odmah pocesuirale – rekla je za Srpskainfo šefica Kancelarije za odnose s javnošću Uma Sinanović.

U Ministarsvu odbrane BiH nisu naveli o kojoj se konkretno vojnoj vježbi radilo. Međutim, na njihovoj službenoj internet stranici može se naći vijest da su pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali na međunarodnoj vojnoj vježbi “Immediate Response 19” u Hrvatskoj i Mađarskoj od 21. maja do 7. juna 2019.

Ciljevi vježbe bili su integracija snaga, povećanje interoperabilnosti sa ostalim učesnicama na vježbi, izvođenje operacija konvoja i slobode kretanja te unapređenje operativne sposobnosti jedinica OS BiH za aktivno učešće na ovakvim vežbama. U ime BiH na vježbi je učestvovala 2. pješadijska četa 2. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade OS BiH.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here